Europa e pentru unii muma, pentru altii Veta

Europa e pentru unii muma, pentru altii Veta

0 279
Ca orice schimb de replici incarcat de resentimente, cum este cel care se poarta si acum intre Palate, sarjele de povete, reprosuri si chiar amenintari schimbate de protagonisti risca sa oculteze miezul problemei. Asta este, de fapt, defectul major al acestor spilcuiri din mizerabila relatie premier-presedinte in Romanika. Nu faptul ca Ponta si Basescu se injura reciproc, ci ca vorbaria lor inutila pe tema bugetului care se dezbate in Consiliul Europei confisca scena si deviaza atentia de la detalii mult mai importante ale subiectului.
Sa rezumam, ca sa priceapa fanii infocati ai ambelor parti, orbiti de partizanatul lor gaunos. In prostia lor fudula si profunda, patriotii iubitori de Victor Ponta ovationeaza pozitia, recta, nu-i asa, a premierului, care ii cere ritos dusmanului de la Cotroceni sa dea cu veto-ul de masa la Bruxelles. Cocosul Ponta n-a fost insa in stare sa-i impuna lui Basescu sa plece el in Belgia ca sa le arate europenilor cine-i de fapt Romanika. Zmeul care da lectii de maniere in relatia cu decidentii si contributorii Evropii n-a fost capabil sa se impuna nici macar pe taburetul pe care a stat la Cotroceni in timp ce negocia cu vrajmasul plecarea la Bruxelles. Chiar si in conditiile in care in discutia asta, Basescu era in inferioritate. El este cel care trebuie sa evite sa se mai incontreze cu Ponta, Guvernul si Parlamentul, fie si pentru a nu risca o noua suspendare, proteste de strada si, in final, ingroparea definitiva a oranjilor in opozitie la alegerile din decembrie. N-a avut, prin urmare, niciun atu intr-o negociere dura pe tema reprezentarii Romanikai la Bruxelles. Al carei prim episod a si fost, de altfel, castigat de Ponta in vara, cand a voaiajat in Belgia cu mandat de la Parlament.
Cu toti asii in mana, Ponta iese insa spasit de la Cotroceni si-l anunta pe Basescu drept solul patriei la Europenele pe tema bugetului. Cum de-a reusit sa piarda ocazia de a-si etala talentele de negociator la sange in Europa si returul de la Cotroceni cu Basescu? Mister. A fost, in schimb, foarte limpede ca rezultatul meciului i-a stat in gat de s-a refugiat iar in bratele moi ale Parlamentului, un suporter docil si ieftin la meciul Ponta-Basescu.
Cum de s-a impus Ponta la deplasarea din vara, cand in Europa se discutau nimicuri si el avea de spalat rusinea plagiatului si de explicat abuzurile mosite impreuna cu interimarul Antonescu? De ce nu s-a batut cu matelotul si acum pentru statutul de reprezentant al patriei?
Raspunsul e simplu si trebuie sa fii uselist obtuz ca sa nu-l vezi. Dezbaterea bugetului european e o chestie nasoala, unde romanika are toate sansele sa fie tratata exact la dimensiunile si prestatiile ei – o tara mica, populata grosier de hoti de fonduri, care n-a fost in stare sa atraga nici macar 21% din banii alocati si suspectata ca i-a cheltuit fraudulos si pe aia. E normal in conditiile astea sa-l lasi pe Basescu sa plece si sa te dai cocos pe fundal, dandu-i sfaturi si lectii de reprezentare, inclusiv de la tribuna Parlamentului, si bagandu-i veto-n coaste.
Ziceam ca gargara dintre cei doi polueaza din nou inutil peisajul. Detaliul major si incredibil pe care ar trebui sa-l acuze fanii uselisti ai barbatusului Victor dar pe care nu-l vede nimeni este ca Basescu nu s-a vazut nici pana acum cu Leonard Orban, care reprezinta si el Romanika la Consiliul Europei, pentru a incropi o strategie comuna de negociere. Asta este neghiobia strategica de denuntat in cazul Basescu, iar nu faptul ca n-a achiesat – sa vorbim europeneste – la povetele patriotarde ale marelui om de stat Ponta, care s-a pitit in dosul Parlamentului ca sa-i arate degetul mijlociu Vetei asteia de Europa.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.