CUM E ZGONEA SI PISTOLUL…TARICEANU !!

CUM E ZGONEA SI PISTOLUL…TARICEANU !!

0 710

Prezent la Congresul UDMR de la Cluj, șeful Senatului a întrebat sala de ce nu avem denumiri de orase, cum ar fi Constanța –Tomis, Brașov – Kronstadt sau Sibiu – Hermanstadt?

”Pentru că nu sunt unguri acolo”, a explicat, ca un inginer semidoct ce este, alde Calin PopescuTăriceanu. Care  a cerut primarului Emil Boc, aflat în sală, să facă demersurile necesare pentru… „renunțarea la numele introdus de Ceaușescu, în 1974”. După o perioadă de relaxare politică și culturală, la sfârșitul anilor 60, Ceaușescu se folosea de teme naționale pentru a-și consolida regimul de putere personală, a citit, caznit, de pe o hirtie presedintele actual al Senatului. Si a citit mai departe:

„Prin decretul Consiliului de Stat nr. 194 din octombrie 1974 semnat de Ceausescu , municipiului Cluj i-a fost atribuit numele Cluj-Napoca, „pentru a eterniza denumirea acestei străvechi așezări – mărturie a vechimii și continuității poporului român pe aceste meleaguri.Cluj-Napoca

Nicolae Ceaușescu a acordat totodată ordinul „Steaua  României” clasa I municipiului Cluj-Napoca, „dând o înaltă apreciere contribuției aduse de cetățenii municipiului Cluj de-a lungul veacurilor la lupta întregului popor pentru libertate și progres social și la înfăptuirea politicii partidului și statului de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate în patria noastră.

„Budapesta, unde s-a recasatorit (o data din cinci incercari… Tariceanu, trecand si la catolicism), inventa si încuraja anumite teorii revizioniste. În anii 50, manualele de istorie din lagărul comunist susținuseră chiar că Transilvania a fost abandonată de populația daco-romană, după retragerea aureliană. Denumirea de doua ori latină a orașului Cluj-Napoca era o dovadă in plus a continuității românești, s-a arătat în presa vremii, atunci când a fost introdus în actele oficiale  noul nume, intregit.

Doar ignobilul semidoct Tariceanu o tine ca „gaia matzu” cu prostia lui sovina, pe placul UDMR, care l-a tinut 4 ani la putere, in concubinaj cu PSD. Ia auziti aici gogomanie incatator sovina, rostita in plin congres udemerist: „Să revenim la relaţiile normale între majoritate şi minoritate, in orasul Cluj – deci fara Napoca – iar stafiile trecutului ceausit, să le lăsăm în urmă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. Caruia trebuie sa-i explicam babeste, lui si consilierului care i-a scris prostia asta cu Cluj-Napoca, ca numele de Cluj provine, cel mai probabil, din latinescul Castrum Clus, folosit începand din secolul al XII-lea pentru cetatea medievala din acest loc.Cluj-Napoca s

„Toponimul Clus are semnificația de „închis” în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul. O altă ipoteză acceptată este aceea a provenienței numelui topic din germanul Klaus sau din cuvântul Klause (însemnând «trecătoare între munți» sau din clusa «stăvilar, baraj»).

Primul nume românesc al orașului a fost Cluș, scris uneori și Klus. Denumirea de Cluj s-a încetățenit  in sec. XIX si mai ales după ce orașul a devenit parte a Regatului României.

Prima atestare documentară a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de geograful Claudius Ptolomeu, care a menționat aici una dintre cele mai însemnate localități din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintâi atestare a Napocii romane datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei. S

Fondată pe malul drept al râului Samus, Napoca devine așezare urbană (civitas) în timpul împăratului Hadrian, în anul 124 d.Hr., sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca, atestat în inscripții. Ajunsă capitală a provinciei, Napoca este ridicată apoi la rangul de colonia, fiind denumită Colonia Aurelia Napoca.

Există deci numeroase dovezi arheologice ale continuității romane la Napoca care fac cinste locuitorilor orasului transilvan, indemnati prosteste de Tariceanu sa se lepede de acest frumos nume de sorginte latina, care n-au de ce sa constituie, hodoronc-tronc, motiv de controverse etnice!.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.