Sorin Oprescu, candidatul la Cotroceni. File de poveste

Sorin Oprescu, candidatul la Cotroceni. File de poveste

0 206

Pentru ca se face valva in jurul candidatului independent la Cotroceni, dr.Sorin Oprescu – s-ar putea sa fie mult zgomot pentru putin – voi incerca sa va prezint cateva date din existenta sa. Voi incerca sa nu comentez din urmatoarele motive: Sorin Oprescu mi-a fost simpatic, el fiind un nonconformist, un fel de golan nobil si oarecum romantic, asa cum imi cam duc si eu existenta, dar se pare, mai nou, ca il atrag pesemne inaltimi everestiene care ar putea dauna grav sanatatii sale psihice, si uite cum a inceput sa nu-mi mai fie simpatic pentru ca spiritul guevarist si cel nonsalant, ambele luate in sens pozitiv, nu sufera constrangerile impuse de anumite functii. Poti fi catelul care te fandosesti in poala cucoanei si ai burta plina, dar trebuie sa-i faci stapanei pe plac sau poti fi cainele din ograda, care veghezi la avutul stapanului, stai in ploaie si zloata si nu ai intotdeauna strachina plina cu mancare, dar in schimb esti liber sa te misti cum si unde vrei.
Se intelege, fiecare isi alege drumul in viata pe care si-l doreste si care i se pare mai bun sau mai potrivit, depinde insa daca si ajunge sa faca ceva pentru colectivitate, de-a lungul si la capatul lui.
Iata si datele promise.
Sorin Oprescu, poreclit „Doctorul”, s-a nascut pe 7 noiembrie 1951, in Bucuresti. Este de profesie chirug, este divortat si are un fiu.
Sorin Oprescu ocupa din iunie anul trecut functia de primar al Capitalei, o functia mult ravnita si pentru care a candidat de nu mai puþin de trei ori. Prima data a candidat in 1998, dar a pierdut, la mustata, in fata lui Viorel Lis, la o diferenta de un procent. In 2000, a fost intrecut de Traian Basescu, tot la o diferenta foarte mica.
A treia oara insã a fost cu noroc. Pentru ca PSD a refuzat sa-l sustina si a propus un alt candidat, pe social-democratul Cristian Diaconescu, Sorin Oprescu a ales sa participe la alegerile pentru Primaria Bucuresti ca independent. Pe 21 aprilie 2008, Sorin Oprescu a demisionat din PSD. A castigat alegerile, invingandu-l pe democrat-liberalul Vasile Blaga.

Viata politica: Sorin Oprescu va candida la scaunul de la Cotroceni impotriva fostului sau sef de partid, Mircea Geoana
A intrat in PSD in 1995, iar un an mai tarziu a fost ales consilier al PSD la Primaria Capitalei. A ocupat functia de presedinte executiv al PSD, dar a pierdut-o in 2005 in fata lui Adrian Nastase. A urmat infrangerea din 2006, cand a candidat la presedintia partidului impotriva lui Mircea Geoana.
Singura sa victorie politica a fost alegerea in functia de presedinte al PSD Bucuresti, in iulie 2006, din care a demisionat sase luni mai tarziu. Se pare astfel ca Sorin Oprescu este destinat, cel putin politic, locului doi.

Cariera sa in domeniul sanatatii se leaga de directoratul Spitalelor Universitar si Elias
Sorin Oprescu a absolvit, in 1976, Facultatea de Medicina Generala din Bucuresti, iar in 1981 si-a luat doctoratul in stiinte medicale – specialitatea chirurgie generala. In perioada 1993-1994 a fost consilier al ministrului Sanatatii, Iulian Mincu, iar din 1994 pana in 2006 a fost directorul Spitalului Universitar Bucuresti.
Si in plan profesional a avut parte de lovituri. Cariera sa in domeniul sanatatii se leaga de directoratul Spitalelor Universitar si Elias. Pe primul l-a condus 12 ani, pana in mai 2006. Pe cel de-al doilea pana in noiembrie 2005, cand ministrul Nicolaescu a semnat ordinele de demitere a mai multor directori de unitati sanitare – de profesie medici, pe care intentiona sa-i inlocuiasca cu economisti.
Masura ministrului a condus la o lupta apriga intre cei doi – atat in justitie, cat si pe planul declaratiilor. Oprescu a calificat drept „aberante si otravite politic” actele semnate de ministrul Nicolaescu si le-a atacat ca fiind neconstitutionale. Oprescu a dat ministerul in judecata si a castigat, dupa care, in 2006, a demisionat si a ramas simplu sef de sectie, functie la care a renuntat in acelasi an.
Implicarea sa in sistemul sanitar nu s-a oprit aici. El este profesor universitar si intre 2003 – 2008 a detinut si functia de presedinte al Colegiului Medicilor. Pe 10 ianuarie 2008 Sorin Oprescu s-a autosuspendat din functie pe motiv de incompatibilitate. Acesta ocupa, in acelasi timp, si functia de senator.
Sorin Oprescu a fost acuzat de plagiat. Comisia de Etica a Facultatii de Medicina l-a gasit insa nevinovat .
Sorin Oprescu s-a aflat de mai multe ori in mijlocul unor scandaluri. Unul dintre ele este legat de doctoratul sau, care i-a fost contestat pe motiv ca o parte din lucrarile pe care le-a prezentat pentru a obtine titlul ar fi fost copiate sau nu i-ar fi apartinut. Verificarea a fost ceruta chiar de Oprescu, dupa ce presa a scris ca acesta ar fi obtinut titlul universitar pe baza unui dosar fals. Comisia de Etica a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti a stabilit ca Sorin Oprescu nu poate fi acuzat de fals sau uz de fals in ceea ce priveste intocmirea dosarului pentru obtinerea titlului de profesor. Astfel ca Sorin Oprescu isi va pastra titlul de profesor universitar.
Averea lui Sorin Oprescu ar fi urmatoarea – ca la toti demnitarii este vorba de ceea ce se vede la suprafata, si spun asta fara a-l acuza direct si nominal pe candidatul la presedintie Sorin Oprescu.
Conform ultimei declaratii de avere, Sorin Oprescu detine o casa de locuit in Ciolpani, judeþul Ilfov, un apartament in Bucuresti, un teren intravilan de 500 de metri patrati la Predeal si unul in Ciolpani, de 1000 de metri patrati. Detine obiecte de arta in valoare de 39.000 euro, obiecte de cult de 3.100 de euro si bijuterii de 10.000 euro. Detine un autoturism marca BMW si are datorii de 100.000 de euro fata de o persoanã fizica. In 2008 a avut un venit de 113.398 de lei, insumand salariul de la Primaria Capitalei si cel de la UMF „Carol Davila”.

Se pare ca Sorin Oprescu nu este prea strangator si avut, comparativ cu alti medici si, mai ales, cu alti chirurgi. Oricum, el stie mai bine si nu ma leg de averea lui, ci insist ca vrea sa-si depaseasca, pe flori de mar, conditia. Si asta m-a indepartat de el.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.