Sorin Rosca Stanescu – interviu (II)

Sorin Rosca Stanescu – interviu (II)

0 191

Traian si Mircea. Lacomia ii mananca pe amandoi

Rep.: In cazul Mircea Basescu, ce va spune constiinþa, nu dovezile, constiinta?

S.R.S.: Ca e bagat la anaintare de fratele lui. Nu este doar un Charlie Chaplin. Fratii Basescu alearga dupa bani. Lacomia ii mananca pe amandoi. Asa ca Mircea nu a cazut ca musca-n lapte in afacerile cu arme. Iar Traian le facea de pe vremea cand era capitan de nava. Si apoi le-a facut si la Anvers. Cel mai aprig trafic cu arme se facea si se face pe mare, nu prin aer. Pe asta cu aerul a descoperit-o Traian Basescu mai tarziu. Iar pe cea cu rachetele cu raza mica si foarte mica de actiune, de curand. Dar cu aceste rachete se frige rau.

Rep.: Unde nu santeti sigur pe dovezi? Unde manipulati? Unde ati fost manipulat?

S.R.S.: Intotdeauna un ziarist de investigatii este chinuit sub aceste aspecte. Nu poti sa fii absolut sigur decat la sfarsit. Si intotdeauna exista si un anumit grad de manipulare. Totul este ca limitele de bun simt sa nu fie depasite. Cat timp am fost director la „Ziua”, lucrurile au stat si mai rau. Pentru ca nu cunosteam sursele de informatii ale ziaristilor de la Investigatii. Si e corect ca un director sa nu stie. Numai ca si ei puteau fi – si unii au fost – insealti. Sau manipulati. Toate ziarele si toti ziarisiti fac greseli. Totul este ca, in final, in balanta sa atarne mai greu lucrurile bune.

Coruptie la nivel inalt

Rep.: De ce vreti capul lui Basescu Traian?

S.R.S.: Fiindca a adus nu numai ipocrizia, ci si coruptia la cel mai inalt nivel. Nici Iliescu, nici Constantinescu nu au fost corupti. Ultimul presedinte a rupt lantul. In modul cel mai transparent cu putinta vreau sa se ºtie ca il dispretuiesc. Si cred din tot sufletul ca el este o amenintare pentru tara.

Rep.: Pe vremuri ati fost exmatriculat de la Romania libera. Azi mai conteaza pentru constiinta cuiva, a dumneavoastra., colaborarea cu Securitatea?

S.R.S.: „Romania libera” si-a reparat greseala. M-a reinmatriculat foarte repede. Apoi a devenit actionar la „Ziua”. De fapt, „Ziua” a fost ideea „României libere”. Imi pare rau ca am gresit, colaborand cu Brigada Antiterorista. Cand am facut-o, insa, pur si simplu am crezut ca procedez corect. Acum stiu ca m-am facut frate cu dracul. Fratia, insa, nu a durat prea mult. In schimb, doare. Saunt ani de zile de cand repet acest lucru.Si sunt ani de zile de cand cei care imi cauta nod in papura il repeta si ei. Pe invers. Acum, sutinatorii lui Basescu spun asa: „nu credem ca este adevarat ce afirma Rosca, pentru ca Rosca a fost securist, santajist si a tras fetele de codite la gradinita”. Chiar nu-i intereseaza pe acestia adevarul? Si nu se uita la probe? E un fel de strategie in stilul „ba pe-a ma-tii”.

Basescu a indus ura

Rep.: Ce credibilitate are o bomba aruncata de un ziarist si fost colaborator al Securittaii, si prieten pe vremuri, dusman pe fata astazi, al lui Basescu?

S.R.S.: Bomba sparge capete. Rupe picioare. Nu se vad capetele sparte si picioarele rupte? Numarati accesaile pe site-ul www.sroscas.ro. Observati ratingurile de pe televiziuni. Monitorizati reactiile oamenilor politici. Si priviti, in definitiv, care este atitudinea presei fata de acest presedinte.

Rep.: De ce e nevoie de atîta ura pe vremurile astea?

S.R.S.: Este nevoie de iubire. Nu de ura. Si de inteligenta. Nu de prostie. Toata lumea este de acord ca el a indus ura. Ca a creat grave conflicte intre oameni si institutii. Nu cred ca e bine. Cred ca aceasta tara poate merge mai departe si mai bine fara astfel de manipulatori.

Rep.: De ce vor Vantu si Patriciu pielea lui Basescu?

S.R.S.: Habar n-am. Patriciu este un mogul de presa a carui presa nu il ataca absolut deloc. Din acest punct de vedere, Patriciu ma dezamageste. Iar Vantu nu am auzit sa fi luat vreo decizie in acest sens. L-am cautat de cateva ori, in ultima vreme, pentru a vedea care sunt opiniile lui politice, dar era in Delta. Si mi-a spus doar atat: „L-am dat in judecata de doua ori, fiindca a mintit si imi aduce prejudicii”. Dar nu cred ca trustul sau actioneaza programatic impotriva lui Basescu. Desi ar trebui sa o faca.

Acestea au fost vorbele si gandurile lui Sorin Rosca Stanescu, si sunt sigur ca ar mai avea multe de spus. Ca are sau nu dreptate, hotarati dumneavoastra insiva.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.