Tarile din est expertizate cu datorii mici

Tarile din est expertizate cu datorii mici

0 209

Datoriile Europei de Est sunt „neglijabile” comparativ cu cele ale Europei Occidentale, iar temerile referitoare la creditele externe ale regiunii Europei de Est nu sunt justificate, potrivit unui raport alcatuit de analistii grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, citat de Bloomberg.
„Sa construiesti o poveste utilizand interpretarea gresita a datelor este foarte inselator. Aceasta este ceea ce s-a intamplat cu multe ziare si surse de cercetare influente in ultimele saptamani”, sustin analistii Erste Juraj Kotian si Rainer Singer.
La data de 17 februarie 2009, agentia de rating Moody’s Investors Service, a estimat ca bancile occidentale cu subsidiare in Europa de Est risca o reducere de rating, pe masura ce economiile din regiune se deterioreaza.
Raportul alcatuit de analistii Erste sustine ca datele statistice furnizate de Banca Reglementelor Internationale (BIS) au fost interpretate gresit. Analistii citeaza „articolele alarmiste’ conform carora Europa de Est a imprumutat 1.700 miliarde de dolari de pe pietele externe si trebuie sa „rostogoleasca” sau sa achite 400 de miliarde de dolari in acest an. Analistii compara aceste datorii cu datoriile externe ale Germaniei de 2.300 miliarde de dolari, ale Marii Britanii – 4.500 miliarde de dolari si ale Belgiei, care are de ‘rostogolit’ sau rambursat 375 miliarde de dolari in acest an.
„Astfel de comparatii ar fi aratat ca gradul de indatorare al Europei de Est si dependenta sa de finantarea externa este neglijabil comparativ cu Europa Occidentala”, se arata in raportul alcatuit de analistii Erste.
Conform raportului, cifrele referitoare la datoriile Europei de Est au fost inselatoare, deoarece au inclus si creditele oferite si finantate de diviziile locale ale bancilor straine pe pietele locale.
Raportul citeaza ca un exemplu cifrele BIS referitoare la solicitarile externe totale ale Cehiei, de 191 miliarde dolari in trimestrul trei al anului trecut, cifra care este mai mare decat datoria externa a tarii, de 88 miliarde de dolari. Potrivit analistilor Erste, cifra a inclus si creditele acordate de bancile din Cehia filiale ale unor banci straine, precum Ceska Sporitelna AS, controlata de Erste, si Ceskoslovenska Obchodni Banka AS, controlata de grupul bancar belgian KBC Groep NV.
De asemenea, raportul sustine ca bancile din Austria au acordat credite de 318 miliarde dolari, sau 73 la suta din PIB-ul Austriei, catre Europa de Est. In schimb, aceste banci s-au imprumutat cu 143 de miliarde de dolari, sau 33 de procente din PIB, din aceasta regiune. Aceste cifre arata ca datoria neta a bancilor este echivalenta cu 40 de procente din PIB-ul Austriei.
In plus, raportul dintre creditele gospodariilor per capita versus PIB per capita arata ca „tarile din Europa Centrala si de Est cu cel mai mare grad de indatorare” nu se apropie inca de media din zona euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.