Un Floricel si doi gradinari

Un Floricel si doi gradinari

0 233

Nu stiu de ce relatiile noastre cu megiesii din Est parc-ar fi capitole din manualul de horticultura. Am legat la buchetele de picioarele podurilor de flori de peste Prut cate n-a aruncat protipendada bucuresteana in toate bataile cu flori de la Sosea intre cele doua razbeluri. Moldova s-a dovedit apoi un trandafir cu ghimpi, pe care n-am reusit sa-l unim in cuget si simtire romaneasca cu coroana de spice din stema patriei dragi.
Cu Ucraina, flora comuna risca sa ramana acvatica. Si aia ravasita rau, dupa decizia de la Haga in privinta platoului din jurul Insulei Serpilor, pe care judecatorii ni l-au atribuit in procent de 80 % noua, in ciuda faptului ca vecinii s-au muncit sa dea petecului de pamant un aspect locuit si au plantat probabil flori.
Noroc cu scandalul de spionaj si tradare izbucnit zilele trecute intre Romania si Ucraina, care a readus straturile relatiilor romano-ucrainene la lumina zilei. S-a ocupat de asta plutonierul – cum altfel putea sa-l cheme -–Floricel. Achim Floricel, cu parfum de spion si tradator cu stick-ul si cu mapa profesionala de secrete de stat.
Noroc ca in rasadurile unde crestea el, Floricel n-avea acces decat la fleacuri. Cel putin asa sustin procurorii care l-au prins cu documente si bani asupra lui. Dac-ar fi sa-i credem, atunci nu se justifica cei trei ani in care pretind contraspionii nostri ca l-au filat. Pentr-un parlit de tablagiu care vindea ucrainenilor prin bulgarul Marinov Zikolov ponturi rasuflate sa se fi deranjat ditai institutia vigilenta? Sa-l cultive – cum se zice in limbaj de racolare – pe Floricel au cheltuit astia resursele?
Grav, nene.
Da’ parca mai grava e varianta cealalta, in care horticultorii SRI s–au invartit trei ani in jurul lui Floricel, incercand sa se dumireasca ce fel de secrete vinde el bulgarului. Nici daca-l jumuleau pe Floricel dupa metoda traditional-infantila „Ma spioneaza / Nu ma spioneaza” nu le lua atata vreme sa afle daca livra sau nu informatii grele.
Ceva nu-i cuser in explicatiile sereistilor nostri.
Dar tot ei vin cu o dezvaluire care lumineaza aceasta dramoleta romano-bulgara. Marinov Zikolov era, pare-se, nu doar spionul ucrainenilor, ci si al nostru! Bulgarul (gradinar prin aplecare nationala) fusese racolat de vreun an si de serviciile noastre nationale. Suntem in plina drama indiana, cu bulgarul curtat simultan de agenturili noastre si ale lor.
Ce mai, o floare si doi gradinari. Cu micul aranjament de sezon – un Floricel si doi jardinieri.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.