Pastile uitarii

Pastile uitarii

0 233

Psihologii olandezi au creat „pastila uitarii”. In incercarea de a gasi o metoda de anulare a efectelor nocive pe care sentimentul de teama, starnit de amintiri neplacute, le are asupra omului, psihologii au creat o pastila care poate sterge din memorie momentele dureroase. Descoperirea olandezilor ar putea avea un rol important in intelegerea si vindecarea celor afectati de diverse tulburari emotionale.
Merel Kindt si colegii sai de la Universitatea din Amsterdam au realizat un test pentru a vedea daca frica poate fi resimtita la un nivel mai scazut atunci cand abilitatea creierului de a crea o amintire pe baza unui moment neplacut, este intrerupta.
La test au participat 60 de persoane. Acestora li s-au aratat poze cu paianjeni, dupa care li s-a aplicat un soc electric de mica intensitate, pentru a crea o amintire urata a acelui moment. A doua zi le-au fost aratate aceleasi poze. Numai ca jumatate dintre ei au primit propranolol, un medicament utilizat in mod normal pentru a trata afectiunile cardiace, iar cealalta jumatate a primit un placebo.
A treia zi, participantii au trebuit sa priveasca din nou imaginile din prima zi a testului. Cei carora li s-a administrat propranolol, au avut un raspuns emotional mai mic ca intensitate la privirea acelor imagini, spre deosebire de cei care au primit un placebo.
„Aceasta procedura chiar a diminuat sentimentul de teama. Este un inceput promitator pentru introducerea unor noi tratamente. Acest lucru nu era posibil pana acum”, a declarat Kindt, pentru Discovery News.
Testele vor continua pentru a vedea daca medicamentul are aceleasi efecte benefice si pe termen lung.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.