BM, BERD si BEI promisiune de 31 de miliarde $

BM, BERD si BEI promisiune de 31 de miliarde $

0 208

Banca Mondiala si doua banci europene de dezvoltare (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii) promit ca in urmatorii doi ani vor furniza 31 de miliarde $ pentru a veni in sprijinul bancilor si companiilor din Europa Centrala si de Est, informeaza un articol publicat in cotidianul american Washington Post.
Potrivit publicatiei mentionate, ajutorul venit de la cele trei banci va lua forma capitalului, finantarii datoriilor, liniilor de credit si asigurarilor impotriva riscurilor politice. BERD va oferi 7,6 miliarde $ pentru sectorul financiar sub forma capitalului si finantarii datoriilor bancilor si direct firmelor mici si mijlocii. BEI va oferi aproximativ 14 miliarde de dolari drept credite pentru comapanii iar Banca Mondiala va oferi aproximativ 9,5 miliarde $ sub forma de credite, finantare si asigurari impotriva riscurilor politice.
Anuntul vine la scurt timp dupa ce presedintele Bancii Mondiale, Robert B. Zoellick, a apreciat ca Uniunea Europeana ar trebui sa faca mai mult pentru a sprijini economiile din Europa Centrala si de Est, conducand un efort coordonat pentru a ajuta aceasta regiune. „Trebuie sa existe un sprijin din partea guvernelor europene. Au trecut 20 de ani de cand Europa a fost unificata in 1989 si ar fi o tragedie daca vom permite ca Europa sa fie divizata din nou”, a declarat Robert Zoellick pentru „Financial Times”.
BEI este bratul financiar (investitional) al Uniunii Europene iar BERD (organizat pe principii comerciale)a fost infiintata in 1991 in scopul sprijinirii tranzitiei fostelor tari comuniste din Europa de Est si URSS spre democratie, multipartidism si economie de piata.
Valoarea sprijinului pare mica in contextul unei crize care se amplifica zi de zi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.