Antartica se toperste!

Antartica se toperste!

0 219

Calota glaciara de vest din Antarctica se topeste cu o rata accelerata, inaintand in ocean, insa conform oamenilor de stiinta, in contextul incalzirii globale, o amenintare si mai mare vine din teritoriile putin explorate din estul continentului inghetat de sud, informeaza Associated Press.
Un bloc „absolut gigantic” de gheata aflat pe platoul din estul Antarcticii trebuie sa fie monitorizat cu atentie de geologi si glaciologi, avertizeaza Ted Scambos, coordonatorul unei echipe americane de oameni de stiinta care a incheiat recent o expeditie de doua luni in aceasta zona a Antarcticii.
Ted Scambos si Tom Neumann, seful bazei norvegiene Troll din Antarcica care a servit ca punct de plecare in aceasta expeditie, au comentat raportul dat publicitatii miercuri la Geneva, raport ce descrie rezultatele programului intensiv de cercetare a zonelor polare International Polar Year (IPY) – desfasurat in perioada 2007 – 2009.
Conform acestui raport vestul Antarcticii se afla in plin proces de incalzire, banchizele care plutesc in apropierea tarmului arctic de vest devin din ce in ce mai subtiri, iar ghetarii isi pierd din volum. Raportul nu prevede producerea unor dezastre naturale pe termen scurt din cauza incalzirii globale, insa oamenii de stiinta au avertizat ca in conditiile topirii in intregime a calotei glaciare arctice de vest nivelul oceanului planetar va creste cu nu mai putin de 7 metri, situatie echivalenta cu o catastrofa la nivel planetar avand in vedere faptul ca zonele de coasta ale continentelor sunt cele mai populate.
In acest context, calota de gheata din estul Antarcticii pare a fi mai stabila decat cea din vest. „Nu as putea spune ca este stabila, ci mai stabila”, a comentat Tom Neumann, adaugand insa ca o eventuala topire a gheturilor din aceasta parte a continentului inghetat de sud va duce la o crestere cu 60 de metri (!) a nivelului oceanului planetar in cursul secolelor urmatoare.
Cercetatori norvegieni de la baza antarctica Troll si-a au propus sa monitorizeze starea banchizei Fimbul, a masa gigantica de gheata groasa ce inainteaza peste 195 de kilometri in ocean, avand in vedere faptul ca pana si o variatie minora sau o accelerare infima a procesului de topire a calotei antarctice de est va duce la cresteri semnificative ale nivelului oceanului planetar. Conform masuratorilor realizate pana in prezent, apa oceanului de sub aceasta banchiza este mai calda cu 1 grad Celsius, iar contrar acceptiunii raspandite in lumea oamenilor de stiinta conform careia incalzirea globala afecteaza doar zona Polului Nord, Antarctica a inceput la randul sau sa se topeasca.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.