DNA se lauda singur!

DNA se lauda singur!

0 204

Procurorii DNA au participat, in 2008, la judecarea a 1.600 de cauze penale, cu 13% mai multe fata de anul precedent, fiind pronuntate 63 de hotarari definitive de condamnare privind 97 de inculpati, a declarat, vineri, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, la prezentarea bilantului DNA pe 2008.
Potrivit acestuia, pe durata anului trecut au fost solutionate 250 de apeluri si recursuri declarate de procurori, din care au fost admise 132. De asemenea, prin hotarari penale nedefinitive au fost condamnati, in 2008, 122 de inculpati.
Morar a mentionat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus stramutarea cauzelor in sase dosare, din care cinci la cererea inculpatilor si unul la cererea DNA. Nu in ultimul rand, in cursul anului 2008, instantele de judecata au achitat, prin hotarari definitive, 23 de inculpati.
Potrivit Bilantului DNA, prin hotarari definitive a fost dispusa restituirea a sase cauze la procuror, comparativ cu doar una in anul 2007, din care trei ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale in materia legii privind responsabilitatea ministeriala.
Daniel Morar a mai semnalat faptul ca, in 2008, s-a constatat o crestere cu 64% a numarului inculpatilor trimisi in judecata, de la 415 la 683, precum si dublarea numarului celor aflati in stare de arest preventiv, de la 32 la 65.
Acest lucru denota, potrivit procurorului sef al DNA, o crestere semnificativa a complexitatii cauzelor finalizate prin trimiterea in judecata, prin intocmirea de rechizitorii in 163 de cauze prin care au fost trimisi in judecata 683 de inculpati pentru savarsirea a 1.304 infractiuni.
Pe durata anului trecut, potrivit DNA, s-au inregistrat 310 infractiuni de coruptie, 193 infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, 191 infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie, 93 de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene. Pe langa acestea, au mai fost 130 de infractiuni la piata de capital, evaziune fiscala, initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat, spalarea banilor, precum si 387 de infractiuni prevazute in Codul Penal: abuz in serviciu contra intereselor publice, inselaciune, fals intelectual, deturnare de fonduri etc.
Prejudiciul total retinut prin rechizitoriile intocmite de DNA este de peste 530 milioane lei, la care se adauga peste 237 milioane euro, sume pentru care exista in majoritate constituiti de parte civila. In ceea ce priveste prejudiciul cauzat avutului public sau privat al statului, s-a constatat ca pentru o suma de circa 100 milioane de euro persoanele juridice nu s-au constituit ca parte civila, a precizat Daniel Morar. Este vorba despre dosarele in care infractiunile au fost comise in dauna primariilor sau consiliilor locale de catre primari, consilieri locali sau alti angajati ai acestor institutii publice.
In anul 2008, procurorii DNA au dispus masuri asiguratorii prin indisponibilizare de bunuri in valoare de peste 775 milioane lei.
Pe de alta parte, pe durata anului trecut au fost cercetate si trimise in judecata 284 de persoane care au ocupat sau ocupa functii de conducere, control ori alte functii importante – comparativ cu 238 persoane in anul 2007, din care: trei ministri, patru deputati, un senator, patru persoane cu rang de secretar sau subsecretar de stat, un prefect, un subprefect, noua magistrati, 12 avocati, sase notari publici, 13 primari si viceprimari, trei presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene si 66 de politisti.
Potrivit Raportului DNA, din cele 1.624 de dosare solutionate pe fond, 496 au depasit termenul de un an de la prima sesizare, realizandu-se o scadere procentuala de 3% a acestui indicator, in conditiile cresterii numarului dosarelor de solutionat cu 19% si a celor solutionate cu 11%.
In 2008, au fost infirmate solutiile dispuse in 38 de dosare si a fost redeschisa urmarirea penala in 5 dosare.
Raportat la numarul total al cauzelor solutionate, procentul infirmarilor si redeschiderilor, care este de 2,5%, este infim, ceea ce denota o buna calitate a actului de urmarire penala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.