Din istoria Brasovului (II)

Din istoria Brasovului (II)

0 236

Case si biserici distruse de cutremure

In analele Manastirii Melk din Austria a ramas consemnat un cutremur care a afectat si Braºovul. Acesta a avut loc pe 29 august 1473.
„A fost un cutremur mare, incat aproape toate casele si cosurile s-au prabusit si chiar o buna parte din zidurile orasului, astfel ca multi s-au gandit ca a venit sfarsitul lumii“, scriu cronicarii vremii.
Un alt cutremur consemnat in cronici este cel din 1516 .
„In 23 noiembrie 1516, la ora 13, a fost un cutremur cumplit, multe case s-au prabusit, impreuna cu o parte din zidurile orasului“.
In cronica „Siebenbuergischer Burg-Engel (1670), a lui Mathias Mies, se povesteste ca la 11 august 1590 a avut loc un „cutremur inspaimantator”. La Brasov a fost atat de puternic incat multe case solide s-au prabusit.
Un alt cutremur puternic a avut loc pe 8 noiembrie 1620. Atunci, mai multe turnuri au crapat, la fel ca si numeroase biserici din sate, iar de pe acoperisul bisericii Sf. Nicolae din Schei au cazut trei cruci.

In data de 10 noiembrie 1940 a fost deasemenea un cutremur puternic, de peste 7 grade pe scara Richter. Ziarul local „Kronstaedter Zeitung” il numea, la acea data, „cel mai puternic cutremur din Brasov“.
Multi brasoveni isi mai amintesc si acum de cutremurul din 4 martie 1977, cel care a facut numeroase victime in restul tarii, mai ales in est si sud-est. Cele 55 de secunde devastatoare au fost suficiente pentru a ucide peste 1.500 de oameni in toata tara, sa raneascã 11.000 si sa lase fara adãpost peste 35.000 de familii. In schimb, la acest cutremur, Brasovul nu a suferit pagube mari, ba s-ar putea spune ca aproape deloc.
Dace e sa comparam cutremurele descrise in cronici si hrisoave, se pare ca in Evul Mediu cutremurele resimtite la Brasov au fost mult mai puternice, dovada pagubele materiale, fata de cele din modernul secol XX. Probabil pamantul s-a mai asezat, in adancuri, in ultima vreme.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.