Ciobanii pot vinde cu certificat de producator

Ciobanii pot vinde cu certificat de producator

0 214

Ciobanii vor putea sa vanda in continuare in piete cu o singura conditie: sa aiba certificat de producator. Acestia vor trebui sa se studieze temeinic ghidul de bune practici de igiena. Primul lucru pe care trebuie sa-l stie producatorii agricoli este ca marfa lor are nevoie de etichete pe recipientul produselor.
Asociatiile crescatorilor de animale vor fi obligate sa intocmeasca ghiduri de bune practici de igiena in termen de trei luni de la publicarea in „Monitorul Oficial” a Ordinului modificat nr. 111 privind vanzarea in piete, informeaza AGERPRES.
Legea a intrat in vigoare de ieri, fiind publicata in „Monitorul Oficial”, si prevede ca ghidurile sa fie avizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in vederea asigurarii si respectarii normelor de igiena si siguranta a produselor alimentare.
Derogarea ANSVSA de la normele UE privind comercializarea produselor primare din lapte si carne la nivel national a expirat la 1 februarie, motiv pentru care ciobanii vor trebui sa se conformeze.
Acum, ciobanii vor fi invatati ceea ce se presupune ca ar fi trebuit sa stie de o viata. Vor fi instruiti cum sas-si tunda oile, UE style.
De asemenea, li se va spune care sunt normele igienice ce trebuie respectate atunci cand au de a face cu branza.
Taranii isi vor putea vinde in continuare marfa in piete pe baza certificatului de producator agricol, iar etichetarea produselor se va face pe recipientul in care isi transporta produsele din lapte sau din carne.
Din Ordinul 111 au fost eliminate articolele care prevedeau ca oierii sa aiba apa curenta, dispozitive de uscare a mainilor si gresie in interiorul stanei, fiind pastrate doar normele care prevad respectarea conditiilor de igiena si siguranta alimentelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.