Brancusi: Madame LR cca. 30 mil. euro

Brancusi: Madame LR cca. 30 mil. euro

0 236

Sculptura „Madame LR” a lui Constantin Brancusi a fost vanduta, luni, cu 29,125 de milioane de euro la licitatia organizata de casa Christie’s, la Paris, cu mult peste pretul sau estimat de 20 de milioane de euro, informeaza site-ul oficial al organizatorilor.
Sculptura lui Brancusi a facut parte din colectia de peste 700 de opere de arta care a apartinut creatorului de moda Yves Saint Laurent si prietenului sau Pierre Berge, organizatorii sperand ca in urma licitatiei „secolului” sa se obtina o suma de 300 de milioane de euro.
In cadrul colectiei sunt 280 de sculpturi, printre care si „Madame LR”, creata de marele sculptor roman Constantin Brancusi (1876-1957) intre anii 1914-1917. Opera, care a parasit atelierul lui Brancusi la scurt timp dupa creatie, nu a fost expusa niciodata. „Madame LR” a fost sculptata dupa ce Brancusi a intalnit-o la Paris pe Léonie Ricou – potrivit scrisorilor schimbate de cei doi, relatia dintre ei nu a depasit niciodata stadiul de amicitie fondata pe imensa apreciere pe care Léonie o purta sculptorului. Piesa, un exemplu al primelor sculpturi in lemn facute de Brancusi, este lucrata in lemn de stejar si are inaltimea de 117 centimetri.
In cadrul licitatiei de luni seara au mai fost vandute cateva tablouri importante, printre care „Etude de femmes martiniquaises” al pictorului Paul Gauguin, pentru suma de 673.000 de euro (estimat initial la 400.000 euro), „La montagne Sainte-Victoire vu des Leuves” pictat de Paul Cezanne, vandut pentru doua milioane de euro (estimat la 3 milioane), „Marie reveuse et sa mere” a pictorului Edouard Vuillard”, pentru 1.129.000 euro si „Le desespoir de Pierott” a pictorului James Ensor, vandut pentru suma de trei milioane de euro.
Tot luni, justitia franceza a respins apelul de urgenta depus de o asociatie care cerea suspendarea vanzarii la licitatie a doua bronzuri chinezesti din colectoa lui Yves Saint Laurent si Pierre Bergé. Justitia franceza a fost sesizata de Asociatia pentru protejarea artei chineze in Europa (Apace), cu sediul la Paris, care contesta punerea in vanzare a celor doua statuete de bronz luate in 1860, in timpul invaziei franceze si engleze din China, din Palatul Imperial de Vara din Beijing. Asociatia reclama suspendarea licitatiei celor doua statuete, programata pentru miercuri, si punerea lor sub sechestru. Sculpturile, care reprezinta un cap de rozatoare si unul de iepure, sunt evaluate la 8-10 milioane de euro.
In consecinta, in urma deciziei luate luni de justitia franceza, scoaterea la vanzare a celor doua capete de bronz va avea loc miercuri, asa cum era prevazut.
Printre cele mai importante tablouri care vor fi licitate se numara „Instruments de de musique sur un gueridon” pictat de Pablo Picasso, estimat la o valoare cuprinsa intre 25 si 30 de milioane de euro, „La tasse de the” a pictorului Fernand Leger, estimat la 15 milioane de euro si „Le montagne Sainte-Victoire vue des Lauvres”, pictat de Paul Cezanne, cu o valoare estimata la trei milioane de euro.
Colectia celor doi francezi contine tablouri importante, sculpturi, bijuterii, statuete de argint sau piese de mobilier. In jur de 50 dintre cele mai importante piese din cadrul colectiei vor fi expuse la Londra, intre 30 ianuarie si 4 februarie, pentru a fi prezentate in premiera publicului european.
Celebrul creator de moda Yves Saint Laurent a murit la inceputul lunii iunie, anul trecut.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.