Victima a nesabuintei in munti

Victima a nesabuintei in munti

0 228

Un tanar de 24 de ani din Constanta, venit la munte, la Sinaia, cu prietena sa pentru a petrece cateva zile de vacanta in splendidul decor montan, a fost surprins si acoperit, sambata dupa-amiaza, de o avalansa provocata, dupa spusele salvamontistilor, de accidentat insusi, prin prezenta sa in locuri interzise turistilor iarna.
Perechea pornise spre statiunea montana dupa pranz, ea pe drumul normal pentru acest anotimp, el avantandu-se cu snowbordul pe un traseu interzis iarne, adica pe traseul cunoscut sub numele „Drumul de Vara”.
Prietena sa, vazand ca tanarul nu mai apare la locul de intalnire, a alertat Salvamontul. O echipa de salvamontisti a plecat imediat in cautarea ratacitului, gasindu-l pe acesta abia dumunica dimineata, sub un strat de zapade de aproape doi metri.
In tot timpul cautarilor, salvamontistii au lucrat cu mare grija si cu spaima in suflet ca pot fi si ei surprinsi de vreo avalansa, pornita datorita prezentei lor in zona.
„Tanarul s-a abatut de la partia omologata si a intrat pe un fir de vale unde zapada este foarte mare. A mers pe firul de vale vreo 400 – 500 de metri (in acest sens s-au gasit urmele snowbordului, n.a.), si-a dat seama ca a gresit si a incercat sa o ia pe lateralul vaii, unde a fost surprins de avalansa”, a declarat salvamontistul Ion Trif, adaugand ca, din pacate, accidentatul nu avea asupra sa un cip de semnalizare in caz de avalansa, iar sub un strat de zapada de peste un metru nu se poate supravietui mai mult de 50 de minute, si atunci daca organismul este de constitutie robusta si zapada nu este tasata.
Iata cum teribilismul si imprudenta sunt insotite de umbra doliului si a tristetii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.