Criza ca o loterie

Criza ca o loterie

0 216

Singura explicatie pentru frenezia haotica de care sufera premierul Boc in elaborarea de planuri anti-criza este ca seful Guvernului este un bun cititor de proverbe. Se pare ca si lecturile primului ministru s-au ajustat la propria-i statura si sunt scurte si eficiente. Proverbul dupa care pare ca se ghideaza de vreo luna incoace Emil Boc este cel despre mintea romanului de pe urma. Ca sa nu fie nevoit sa descopere intelepciunea doar post-coitum, premierul a decis sa devanseze putin situatia si sa-si ia din timp masuri de prevedere. Chiar daca nimeni n-a vazut cum arata de fapt Criza, Boc se inversuneaza sa dicteze dispozitie dupa dispozitie impotriva ei. Nici n-ar mai indrazni coana Criza sa treaca pe la noi dac-ar sti ce i s-a pregatit in Romania: interdictii de cumuluri salariale, taieri masive de sporuri si beneficii, decapitari de pensii, ghilotinari de stipendii, ferfenitiri de bonuri de masa, etc. Stam in transee, despuiati de toate astea, asteptand sa vina criza despre care se aude o rumoare confuza dinspre Occidentul indepartat.
Oricat de draconice sunt planurile astea de preventie, operatiunea anticriza se relaxeaza din cand la modul cel mai jenant. Ca si cand s-ar opri sa-si mai traga sufletul, obosita de atatea taieri si reduceri, austeritatea lui Boc o da la rastimpuri de gard.
Bunaoara zilele trecute, cand duduia Liliana Ghervasuc-Minca, sefa Loteriei Nationale, a fost in sfarsit schimbata. Nu ca n-ar fi fost o masura asteptata, dupa ce presa a dedicat pagini consistente manariilor de la Loterie, nedovedite insa de Justitie. Dar demiterea Ghervasucii s-a facut doar ca sa fie uns in locul ei un individ cel putin la fel de controversat, pesedist devenit pedelist de ocazie, despre care se scrie ca sabota o societate romaneasca la care fusese numit lichidator ca sa incaseze lunar 2000 de dolari intr-un cont secret deschis pe numele lui de o firma austriaca avand acelasi profil de activitate.
Nenorocirea nu se opreste doar la instalarea unui (alt) afacerist veros si manjit. Contractul fostei sefe are o clauza ce prevede ca daca tanti Ghervasuc este schimbata fara sa i se impute culpe in administrare – fix cazul nostru – statul trebuie sa-i plateasca salariul intreg pana in 2010. Un mizilic de peste 120.000 de lei noi, dar monstruos in contextul austeritatii clamate de Boc.
Criza asta a semanat inca de la inceput cu o loterie, acum avem doar confirmarea.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.