Monitorizare – Operatori de telefonie

Monitorizare – Operatori de telefonie

0 186

Operatorii de telefonie care nu vor informa clientii cu privire la drepturile lor si la tarifele de telefonie sau valoarea minima a contractelor vor fi amendati cu pana la doi la suta din cifra de afaceri, daca aceasta depaseste cinci milioane lei, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC).
Operatorii vor fi obligati, la 90 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, sa se asigure ca personalul de vanzari comunica viitorilor clienti inainte de contract un set minim de informatii: tarifele si conditiile de aplicare (efectuate in ore, conectare), valoarea minima a contactului, inclusiv costuri care tin de terminal, durata minima a contractului si penalitatile datorate pentru incheierea contractului inainte de termen, conditiile in care contractul se prelungeste automat.
De asemenea, cu 15 zile inainte de terminarea contractului vor fi obligati sa comunice in scris, prin act sau SMS, clientilor informatii cu privire la conditiile de reziliere, penalitati si vor fi obligati sa remita clientilor contractul-cadru, indiferent daca sunt sau nu abonati.
Totodata, operatorii vor trebui sa ofere contractul-cadru gratuit si orice alta informatie referitoare la conditiile contractuale, o procedura de solutionare a reclamatiilor la semnarea contactului si vor afisa in punctele de vanzare drepturile cele mai importante ale utilizatorilor.
„Obligatiile de a informa clientul prin SMS si de a pune drepturile sale la ghisee sunt deocamdata unice in Europa. Am dorit ca prin aceasta decizie sa protejam clientii, care vor sti cat si de ce platesc”, a spus presedintele ANC, Liviu Nistoran.
Potrivit reprezentantilor ANC, daca operatorii nu respecta aceste prevederi vor fi sanctionati. Pentru cei care au o cifra de afaceri sub cinci milioane de lei, amenda va fi intre 10.000 si 100.000 de lei, iar pentru cei cu o cifra de afaceri de peste cinci milioane de lei amenda va fi de doi la suta din cifra de afaceri, respectiv de cinci la suta daca vor recidiva.
Nistoran a spus ca ANC a primit, in 2008, 3.500 de petitii de la utilizatori, care reclamau refuzarea eliberarii contactului-cadru, lipsa de informatii cu privire la tarife, promotii si extra-optiuni.
Acesta a precizat ca operatorii au cerut pana la noua luni pentru aplicarea deciziei, si ca echipele ANC vor verifica modul cum va fi aplicata decizia prin echipele sale de control.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.