LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 209

Yasunari Kawabata este primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel pentru literatura, in 1968. Vechiul oras imperial, capodopera lui Kawabata, a fost ecranizat in 1963 de Noboru Nakamura si in 1980 de Kon Ichikawa.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, locuitorii orasului Kyōto asista la metamorfoza lenta, dar imuabila, a stravechilor obiceiuri. Doua surori gemene, despartite la nastere, se regasesc pe neasteptate, iar universul fiecareia sufera transformari fundamentale: socul noii identitati aduce cu sine o maturizare sfasiata de sentimente contradictorii, ce isi cauta alinarea in iubire. Cadrul romanului il constituie fabulosul Kyōto, unde voluptatile spiritului, reflectate in sarbatorile fastuoase, le intalnesc pe cele ale trupului, cultivate in misterioasele cartiere ale plãcerilor locuite de gheise.

Sexul ciresilor – Jeanette Winterson
Primul ananas este adus in Anglia de catre John Tradescant, in timpul domniei lui Charles I. Multimea de gura-casca il priveste ca pe un miracol, neputand sa se hotarasca intre dubiu infricosat si veneratie. In aceeasi zi, un baiat isi da seama ca va deveni explorator. Asa incepe viata lui Jordan, printre mirosurile grele ale Tamisei, pe malul careia isi mestereste micile corabii de lemn. Mama lui adoptiva, Femeia cu Caini, este o creatura monstruoasa, cu un vocabular pestrit si o slabiciune pentru prostituate – „singura femeie din literatura engleza suficient de increzatoare incat sa foloseasca mizeria ca accesoriu“, dupa cum o caracterizeaza chiar autoarea. O viata de familie dusa in zona grotescului tandru, o poveste de un suprarealism firesc, caci insolitul intra in ordinea lucrurilor. Jordan pleaca in cautarea cararilor nebatute, a speciilor nestiute si a Celei de-a Douasprezecea Printese Dansatoare, periplu in care va afla mai intai povestile surorilor ei.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.