Scandal la Otopeni

Scandal la Otopeni

0 321

Joi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a schimbat “garniturile” de conducere la Aeroportul International Henri Coanda (Otopeni) si Aurel Vlaicu (Baneasa), Gabriel Tara si, respectiv, Stefan Mladin. In locul acestora au fost numiti Sorin Ciobanu la Otopeni si George Mihalcea la Baneasa.

Un manager cu adevarat performant
Odata cu cu numirea lui Ciobanu, promovat, dupa cum afirma Berceanu, la recomandarea PSD si Mircea Geoana, a si izbucnit scandalul. Toata presa vuieste ca acesta a fost trimis in judecata in 2008 pentru un prejudiciu de patru milioane de euro, in urma unui schimb de terenuri. Noul director de la aeroportul Henri Coanda, Sorin Ciobanu, este cercetat deja de procurorii DNA din vremea cand a preluat conducerea celuilalt aeroport din capitala, Baneasa. Aici Sorin Ciobanu a reusit o performanta extraordinara a dus traficul de pasageri de la cca 15.000 cat era la preluarea mandatului la aproape 500.000. O performanmta care a fost stopata de noua conducere a “Transporturilor” de dupa 2004, ministrii Dobre si Berceanu, care l-a inlocuit pe Ciobanu.
Sorin Ciobanu este si unul din specialistii care sprijina realizarea Aeroportului International de la Brasov cu un potential de implicare directa in viitorul acestei extrem de importante investitii.

DNA la “carma” unei noi comenzi politice
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in august 2008 in judecata pe fostul director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii Nationale Aeroportul International Bucuresti – Baneasa SA, Ciobanu Sorinel, acuzat ca a prejudiciat societatea cu peste 4 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al DNA.
In acelasi dosar, au mai fost trimisi si alti membri ai conducerii Aeroportului Baneasa: Iacob Mihaela Olivia, fost sef al serviciului juridic, Fulger Florin Paul, director tehnic, Tone Antoanela Oana, fost director economic si Bulat Luiza Maria, lucrator comercial in cadrul serviciului contractari, acuzati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata.
In acest moment, dosarul lui Sorinel Ciobanu se afla la Curtea de Apel, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 si-a declinat competenta la sfarsitul anului trecut.
Va redam comunicatul DNA Nr. 209/VIII/3 din 13 august 2008

COMUNICAT
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati in legatura cu un prejudiciu de peste 4 milioane euro in dauna societatii nationale Aeroportul International Bucuresti – Baneasa SA:
• CIOBANU SORINEL- fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie al societatii nationale Aeroportul International Bucuresti – Baneasa SA (SN AIBB)
• IACOB MIHAELA OLIVIA – fost sef Serviciul juridic
• FULGER FLORIN PAUL – director tehnic
• TONE ANTONELA OANA – fost director economic
• BULAT LUIZA MARIA – lucrator comercial in cadrul Serviciului contractari
In sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata.
NASTASE IULIAN BOGDAN – avocat, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 13.12.2004, a fost incheiat un contract de schimb de terenuri intre SN Aeroportul International Bucuresti-Baneasa si inculpatul Nastase Iulian Bogdan. Potrivit contractului, SN AIBB SA dadea un teren in suprafata de 23.392 mp, situat in intravilanul municipiului Bucuresti cu iesire la DN1– Soseaua Bucuresti-Ploiesti , in zona comerciala Baneasa, primind in schimb un teren cu suprafata de 25.000 mp situat in localitatea Voluntari. Desi terenul dat la schimb se afla intr-o zona cu o valoare de piata substantial mai ridicata decat cel primit, cei cinci inculpati reprezentand SN AIBB nu au prevazut in contract plata unei sulte (diferenta dintre valoarea celor doua terenuri) in sarcina inculpatului Nastase Iulian Bogdan, prejudiciind in acest fel societatea cu suma de 4.273.472 euro.
In perioada premergatoare incheierii contractului de schimb, inculpatul Ciobanu Sorinel, in calitate de director general al societatii sus mentionate, a ascuns reprezentantilor Ministerului Transporturilor Constructiilor si Turismului (actionar majoritar) faptul ca Nastase Iulian Bogdan nu era proprietarul terenului de 25.000 mp, a prezentat documente referitoare la o situatie nereala si a incheiat contractul de schimb cu incalcarea hotararilor Consiliului de administratie si ale Adunarii generale a actionarilor, in conditiile in care situatia juridica a terenului dat la schimb nu era clarificata.
In ceea ce ii priveste pe inculpatii Iacob Mihaela Olivia, Tone Antonela Oana, Bulat Luiza Maria si Fulger Florin Paul acestia, in virtutea atributiilor de serviciu, au semnat contractul de schimb de terenuri cu incalcarea hotararilor Adunarii generale a actionarilor si ale Consiliului de Administratie (situatia juridica a terenului dat la schimb nu era clarificata, nu s-a facut o evaluare a terenului, iar beneficiarul acestuia nu a fost obligat la plata unei sulte).
Dosarul a fost inaintat spre judecare Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Lovitura cu …manta?
Procurorii DNA fac verificari cu privire la posibile fapte de coruptie rezultate din schimbul de terenuri din cartierul Baneasa in care ar fi fost implicat Miron Mitrea. Ancheta este in faza incipienta si il vizeaza pe fostul ministru Miron Mitrea si nu pe fostul sef al Aeroportului Baneasa, Sorin Ciobanu.
Miron Mitrea a fost acuzat de „Aviatia Utilitara” S.A. ca a refuzat sa duca la indeplinire o decizie irevocabila privind emiterea unui certificat de atestare a dreptului de proprietate al acestei societati asupra unui teren de 2,3 ha situat chiar la Soseaua Bucuresti-Ploiesti. Terenul facea obiectul unui litigiu intre fosta conducere a Aeroportului International Bucuresti Baneasa si Societatea „Aviatia Utilitara” – transmitea RADIO ROMANIA ACTUALITATI (17 ianuarie).
In motivarea deciziei de incepere a urmaririi penale, magistratii de la Inalta Curte arata ca procurorul care a anchetat cazul a gresit cand a afirmat ca ministrul Transporturilor de la vremea aceea, Miron Mitrea nu este vinovat in scandalul schimbului de terenuri prin care Aeroportul Baneasa ar fi fost pagubit de un investitor si asta pentru ca anchetatorul ar fi ignorat documente importante si ar fi refuzat sa audieze niste martori.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.