Ursii din Sinaia au fost mutati la Fagaras

Ursii din Sinaia au fost mutati la Fagaras

0 276

In trei zile de la demararea operatiunii de capturare si mutare a ursilor problema din Sinaia, padurarii au prins 12 ursi, printre exemplarele relocate fiind si o ursoaica care avea patru pui.
Aleile ce duc catre Castelul Peles sunt preferate de ursii gunoieri care au fost prinsi aici cu ajutorul custilor pline cu peste si miere. Aici a fost capturata o intreaga familie: un urs, o ursoaica si patru pui. Parintii au fost ademeniti cu usurinta, insa puii au fugit speriati, urcandu-se in cei mai inalti copaci din zona.
„Actiunea de sedare a puilor a fost periculoasa si s-ar fi putut transforma intr-o tragedie. Tranchilizarea celor aflati in pom s-a facut la liber, iar puii s-ar fi putut rani grav”, povesteste Ramon Jurj, specialist ICAS.
Cei sase ursi capturati aseara au fost dusi pe un fond de vanatoare din muntii Fagaras, unde au fost eliberati departe de zonele locuite.
Totdata, primarul statiunii Sinaia, Vlad Oprea, a declarat ca intentioneaza ca, anul viitor, sa creeze o rezervatie de ursi, cu ajutorul celor de la Romsilva.
„Nu o sa putem lua toti ursii din Bucegi. Chiar si dupa aceasta actiune de relocare a celor 25 de exemplare, in fondul cinegetic Sinaia vor mai ramane peste 30 de ursi. Avand in vedere faptul ca numarul ursilor din zona noastra se modifica continuu, solutia oferita de experti este una temporara”, a precizat Vlad Oprea.
Reprezentantii Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov, cu ajutorul carora sunt capturati ursii din Sinaia, spun ca animalele vor fi relocate pe fondul de vanatoare al Regiei Nationale a Padurilor, in Muntii Fagaras.
Zonele expuse cel mai mult pericolului reprezentat de prezenta ursilor sunt Drumul Cota 1400 – Sinaia, Taverna Sarbului, Cabana Schiorilor, Complexul Peles, Tirul cu Porumbei, Malul Spitalului si Cumpatu (zona Zamora). Pana miercuri, silvicultorii capturasera la Sinaia 12 exemplare de ursi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.