Programe culturale de finantare nerambursabila

Programe culturale de finantare nerambursabila

0 246

Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) lanseaza in 2009 sapte programe culturale de finantare nerambursabila – Promocult, Dialog Intercultural, Creativitas, Latinitas, Proetnicultura, Rromi impreuna pentru Europa si Glissando, potrivit site-ului institutiei.
In timp ce Glissando este un program nou, inaugurat anul acesta, prin care MCCPN acorda finantare nerambursabila institutiilor si companiilor de spectacole si/sau concerte in vederea organizarii de turnee nationale, celelalte sunt programe derulate anterior, dintre care unele si-au schimbat titulatura.
Programul de finantare nerambursabila derulat de Ministrul Culturii in 2008, cu ocazia Anului European al Dialogului Intercultural (AEDI), se continua anul acesta prin Dialog Intercultural, care vizeaza promovarea unor bunuri culturale rezultate din dialogul intercultural sau din schimbul dinamic intre culturi, si Creativitas, acesta din urma lansat cu ocazia Anului European al Creativitatii si Inovatiei 2009.
Promocult are ca principal obiectiv promovarea valorilor culturale contemporane din Romania in spatiul european, prin intermediul proiectelor si actiunilor culturale din domeniul artelor vizuale, artelor spectacolului si culturii scrise.
Prin programul Latinitas, se urmareste promovarea valorilor socio-culturale ale Romaniei si Republicii Italiene, prin intermediul proiectelor din domeniul artelor spectacolului, artelor vizuale, cinematografiei, patrimoniului cultural mobil si imobil si al dialogului intercultural.
Propunandu-si evidentierea si punerea in circuitul national al celor doua tari a valorilor si elementelor culturale comune si specifice originii latine, programul Latinitas vizeaza consolidarea relatiilor de prietenie dintre Romania si Italia, crearea unei perceptii pozitive asupra potentialului cultural si social al ambelor tari si educatia interculturala pentru combaterea discriminarii.
Obiectivele programului Rromi impreuna pentru Europa sunt: cresterea gradului de accedere a romilor la drepturile cetatenesti, educatia interculturala pentru combaterea discriminarii, educatia vocationala in scopul includerii comunitatilor de romi, stimularea (re)valorizarii meseriilor traditionale si implicarea liderilor traditionali locali si a tinerilor in promovarea diversitatii continuturilor artistice.
Programul Proetnicultura isi propune sa stimuleze si sa sustina exprimarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a minoritatilor nationale din Romania si intelegerea reciproca intre toate grupurile lingvistice – vorbitori ai limbilor regionale sau minoritare si ai limbii majoritare.
Daca prin Creativitas este finantata producerea de bunuri culturale (spectacole, concerte, expozitii, ateliere de creatie), programele Promocult, Dialog Intercultural, Proetnicultura si Glissando sunt destinate exclusiv exploatarii sau promovarii unor bunuri culturale deja existente, in timp ce prin Latinitas si Rromi impreuna pentru Europa, se finanteaza atat productia cat si promovarea de bunuri culturale.
Programele de finantare nerambursabila ale MCCPN se adreseaza operatorilor culturali din domeniile arte vizuale, cultura scrisa, teatru, cinematografie, dans, arheologie, muzica, dialog intercultural, patrimoniu cultural mobil si patrimoniu imaterial.
Conditiile de participare si perioada de derulare pentru fiecare program in parte sunt disponibile pe site-ul ministerului, la adresa http://www.cultura.ro/Documents.aspx?ID=380.
Potrivit reprezentantilor MCCPN, bugetul pentru aceste programe nu a fost stabilit, intrucat bugetul pe 2009 al Ministerului Culturii nu a fost inca adoptat de Guvern.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.