La trei zile una boacana

La trei zile una boacana

0 228

Acesta este bilantul guvernarii Boc, de cand s-a vazut pe cai mari, fara sa vada insa ca acestia schioapata, cu picioare rupte. Si se stie ce pateste un cal cand isi rupe un picior: ajunge salam. Sunt cunoscute deciziile luate de guvernul Boc in cele trei saptamani de existenta, exprimate prin OUG-uri mai mult sau mai putin controversate, in raport de cat de tare au lovit mai ales unde nu avea rost. Aceste decizii controversate sunt, pe moment, numai sapte in trei saptamani, deci una boacana, doua zile pauza.
Prima asemenea decizie a fost cea a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, care a demis 24 directori generali din subordinea ministerului, pe motiv de „salarii nerusinate”, aceste salarii insumand, la un loc, 400.000 lei, oricum, sub nivelul unor potlogarii mult mai mari. Ciudatenia apare cand vezi ca majoritatea acestor directori – printre ei numarandu-se si cel de la Brasov – apartin culorilor politice adversare pedelistilor. Si mai apare ciudat criteriul, adica salariile nerusinate, nu vreun semn de incompetenta, cat de mic, dar sa fie acolo, pe vopseaua gardului.
Apare apoi inghetarea punctului de pensie la nivelul lui octombrie 2008 la 697,5 lei. La fel inghetarea aplicarii legii care sa mareasca salariile celor din invatamant cu 50%, lege votata cu mare entuziasm si de actualii guvernanti, cu toate avertizarile lui Tariceanu.
Apoi apare marea gafa a interzicerii cumularii pensiilor cu salarii de stat. Loviti fiind de replica multora in cauza, guvernantii au dat-o la intors, oferind solutii in parte nelegale si neviabile. Aceasta gafa a lovit foarte mult in adevarata intelectualitate a Romaniei, de multe ori tacuta in activitatea sa, dar mult superioara majoritatii aproape absolute a politicienilor care ne conduc. Sa fie oare un semn de invidie si razbunare?
Mai apoi Guvernul pretinde ca a vrut sa stopeze „dezmatul” din institutiile bugetare, plafonand la 4.800 lei salariile sefilor regiilor autonome, al societatilor comerciale cu capital de stat sau majoritar de stat si al agentiilor guvernamentale. Bun, dar daca tipii cu salariile astfel retezate dau in judecata masura, au mari sanse sa castige, pentru ca acele mari salarii nu si le-au stabilit ei, ci organigrama le prevede, adica tot ceva ce vine de sus, de la Guvern. Personal – si nu cred ca numai eu – sunt de acord cu masura, dar fa-o, dom’le, cum scrie la carte si in lege!
Iar ultimele decizii contestate si controversate au aparut vineri, prin numirea unor persoane in anumite functii de importanta. Nu le mai insir pe toate cele facute prin ministerele Internelor, al Agriculturii, al Economiei sau al Finantelor, pe unde au fost (re)bagate persoane chiar ciumate in foste guverne. Sa se fi vindecat acestea asa de repede, imbracand piele noua si curata?
Oricum, daca ritmul va fi pastrat, sunt curios cat va mai dura pana se va rupe sacul acestor minuni deloc benefice actualului Guvern, cu presedintia cotrocenista cu tot.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.