Apropo de venituri cumulate

Apropo de venituri cumulate

0 230

O ordonanta gandita pe hartie igienica a pus pe jeratec inceputul de an pentru multi concetateni de-ai nostri. Este vorba de acea binecunoscuta ordonanta care interzice cumularea pensiei cu vreun salariu de la stat, ordonanta care a lovit in multi oameni cu venituri mici, chiar cumulandu-le pe cele doua sus-amintite.
Era si normal ca aceasta ordonanta sa fie vehement contestata, mai elegant-categoric de oamenii intelectualitatii, aflati in situatie, mai din topor si fara efect mediatic de catre cei ce-si beau discutiile pe la carciumioarele din cartier.
Si tot normala a fost si replica celor care au fatat aceasta ordonanta ca pe o baliga de vaca, incercand sa explice acuma, mai fundamentat, de ce creionul dermatograf nu poate fi bagat in fund.
Ma uit la piticania de Boc, cu moaca sa de mameluc ratat, cum se ciorovaie cu Natiunea care nu poate intelege absurditati, drept care uneori chiar schelalaie ca otanjit de-un retevei al neputintei. Macar daca si-ar tine coada intre picioare si s-ar retrage in cotet! Dar nu, el scoate coada pe gura si incepe sa dea voiniceste din ea, de parca ar fi platit la bucata/cuvant.
Si nici asta n-ar fi un capat de tara, daca nu s-ar strofoci sa impresioneze prin exemple extreme, fara insa a expune o solutie in concordanta cu realitatea, ba chiar cu logica.
Pentru ca, de cate ori paiata casca gura in privinta ordonantei, nefericitul da ca exemple veniturile celor cu pensii speciale, plus salariile din activitati postpensie. Care venituri sunt, in cea mai mare parte a lor, nerusinate si nemeritate.
Despre aceste pensii am mai scris in paginile acestui cotidian la vremuri de mariri de pensii, dar revin pe scurt: Este vorba de niste pensii suplimentare, acordate fostilor angajati prin MAI, MFA, Justitie – Procuratura etc. asemenea, pensii oferite de ministerele respective din nu stiu ce fonduri proprii.
Bun, a stat omul pe la oaste, prin Politie – Secu, prin Magistratura, o vreme – relativ scurta fata de celelalte meserii – dupa care este scos la pensie (uneori dandu-i-se a treia cizma). Pe om il mai tin balamalele si se angajaza. Si sa o data pensia normala, dupa lege, ia apoi pensia speciala (care este de cateva ori mai mare decat cea normala), si mai ia si salariu in noua indeletnicire, salariu mare daca se angajaza balaur, cum fusese si in activitatea de baza, si ramane cam aceeasi lighioana si in functia noua, ajungand astfel la venituri de sute de milioane vechi, aceste reangajari facandu-se dupa sistemul p.c.r. – acel vestit sistem pile-cunostinte-relatii.
De acord, ia-i pe astia si arde-i! Sau nu te tin incheieturile intereselor? Umfla-le pensia aceea speciala, ca n-au meritat-o cu nimic – aici exclud fostii aviatori militari, acestia fiind ca minerii: stiu cand pleaca, dar nu si daca mai apuca sa pupe normal pamantul; insa si la aceasta categorie ii am in vedere doar pe pilotii reangajati in activitati civile de zbor, dar si acestia cu „speciala” redusa, ca nimeni nu mananca cu doua guri – si lasa-le pensia normala, conform legii pensiilor, de una, doua, trei mii lei, plus ce pot castiga muncind ca reangajati pe unde gasesc sau sunt solicitati. Iar milioanele rezultate astfel redistribuie-le.
Cica aceste pensii speciale ar fi din niste fonduri speciale ale respectivelor ministere. Dar bugetele ministerelor nu vin din bugetul de stat, la care cotizam cu totii?
Se pot compara veniturile acestor „speciali” cu cele ale actorilor, profesorilor, medicilor, mecanicilor auto, maturatorilor, strungarilor, mesterilor in alte domenii si atatia altii? Poftim, stabileste o limita superioara rezonabila pentru venitul cumulat din pensie si un alt salariu si restul taie si baga in alte parti, unde este nevoie. Dar nu-ti bate joc de cateva sutici castigate cu truda, caci nu este usor sa lucrezi nici la strung, dar nici ca actor, medic sau profesor.
Iar chestia cu acele amintite de Boc conventii civile: stiu ca latraul are pregatire juridica. Oare aceste conventii mai sunt cuprinse in Codul Muncii, sub forma stiuta si citata de trepadus?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.