Furtuna de suprafata a leului

Furtuna de suprafata a leului

0 247

Asa socotesc eu devalorizarea leului ca niciodata pana acuma in raport cu euro. Zambetul guvernatorului BNR, dupa ce a linistit paiata-premier ca lucrurile se aranjeaza, spune multe daca il citesti in contextul international actual.
Da, e criza in lume. A mai fost si va mai fi. Dar in timp ce alte tari croiesc planuri reale si realiste pentru depasirea crizei, la noi se umbla cu soparlica, sa nu cumva sa sufere cei din gasca, totul insa pe spinarea poporului, ca mai poate fi prostit inca odata si inca odata.
In timp ce in tarile occidentale, dar si in Orientul dezvoltat – Japonia, Coreea de Sud, chiar si China – statele si guvernele respective ajuta cu fonduri bancile, intreprinderile de baza, alte societati performante, cu sume relativ mari, la noi se umbla cu cioara vopsita.
Lasand la o parte efectele reale ale crizei asupra monedei nationale si a economiei, in general, scumpii nostri guvernanti, impreuna cu seful bancher, s-au gandit sa faca starea de lucruri profitabila pentru cine trebuie – clientela politica si alti amici de-ai casei – fara sa scoata din buzunar, in contextul in care actualul guvern umbla pe covorul devizei „Statul sunt eu!”, banisori, asa cum s-a facut si se face, cum am mai spus, in lumea buna occidentala. Si tot taind din coada si asa bleaga a leului, se astupa gaurile provocate de criza, dar totul pe spinarea prapaditilor de cetateni.
Cum? Foarte simplu!
Se stie ca multi romani au facut diferite imprumuturi in euro pe la banci, imprumuturi pe care trebuie sa le restituie. Cazand leul, romanul trebuie sa plateasca mai mult, in moneda nationala, la restituire. Ca si la casele de schimb, normal, pretul la euro a crescut, asa ca nu are de unde lua la echivalentul din momentul imprumutului.
Apoi, pe chestia ca leul naparleste, cresc si preturile, mai ales la produsele de stricta necesitate, cele mai multe aduse din import, ca la noi s-a trecut cu tavalugul distrugerii peste tara, de parca ar veni hoardele de tatari si trebuiesc otravite fantanile.
Pe cine lovesc scumpirile? Pe omul de rand, care trebuie sa umble la economii, daca le are, si uite cum se ruleaza banul, bancile nemaitrebuind sa dea bani la dobanzi de depunere, printre altele.
Si astfel uite cum se rezolva, in mare, problema crizei, a iernii grele si a celorlalte belele carora noul guvern habar nu are cum sa le faca fata.
In acest timp si de ochii lumii, balbaitii din guvern se dau de ceasul mortii pe la televiziuni, smulgand de pe chelii un par inexistent, ca sa-si puna pe cap cenusa minciuniiPe care-l vezi, il vezi frangandu-si mainile in cautarea unor „solutii” viabile, ca, dupa aceea, in culisele studiourilor, sa se tavaleasca de ras ca le-a mai mers odata fenta.
Nefiind specialist, am incercat sa creionez cum am putut, si pe intelesul tuturor, cam despre ce poate fi vorba cu leul nostru. Sper ca, cel mai tarziu dupa caderea actualului guvern – e greu, dar posibil – leul sa revina la normal.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.