Gazprom a sistat furnizarea de gaze pentru Romania

Gazprom a sistat furnizarea de gaze pentru Romania

0 225

Compania rusa Gazprom a sistat total furnizarea de gaze naturale prin statia Isaccea 2, in dimineata zilei de marti, la ora 3:00, informeaza Ministerului Economiei.
Ca urmare a sistarii, a fost necesara inchiderea completa a statiei de import pentru evitarea depresurizarii conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi.
In aceste conditii, societatea de transport Transgaz a luat o serie de masuri pentru rezolvarea rapida a situatiei de criza si echilibrarea Sistemului national de transport gaze.
Transgaz a notificat, conform legii pentru asigurarea sigurantei in alimentarea cu gaze naturale, intrunirea de urgenta a Comisiei de coordonare in vederea verificarii si analizarii situatiei si a efectuat manevre tehnice in Sistemul national de transport gaze, astfel incat sa asigure cantitatile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de sistarea importurilor de gaze prin Isaccea 2.
Sursele de furnizare a gazelor naturale in aceste conditii sunt asigurate din productia interna a Romgaz, Petrom si alti mici producatori, din depozitele de inmagazinare subterana, precum si prin cantitatile preluate, in conditii normale, prin punctul Mediesu Aurit.
Primul ministru Emil Boc a dat asigurari marti ca in pofida sistarii furnizarii de gaze rusesti Guvernul are situatia sub control, iar autoritatile vor apela la reducerea consumului combustibilului la nivelul CET-urilor si folosirea de combustibil alternativ. Populatia nu va fi afectata de intreruperea furnizarii de gaze naturale provenite din Rusia prin statia Isaccea 2, a declarat, la randul sau, ministrul economiei, Adriean Videanu.
Cantitatea de gaze care intra zilnic prin punctul Isaccea 2 este de 4,7 milioane metri cubi de gaze, iar consumul zilnic in Romania este de 61,5 milioane mc de gaz pe zi.
Livrarile de gaze naturale rusesti au fost intrerupte in noaptea de luni spre marti spre Romania si Bulgaria, Grecia, Turcia si Macedonia.
Purtatorul de cuvant al societatii ucrainene Naftogaz a anuntat marti ca grupul rus Gazprom a redus drastic livrarile de gaze naturale destinate consumatorilor europeni, care tranziteaza Ucraina, ceea ce va provoca „in cateva ore” perturbari in aprovizionarea Europei.Luni, premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat reducerea furnizarilor de gaze naturale la granita cu Ucraina cu un volum similar celui furat de tara vecina, in tranzitul spre Europa. Seful guvernului a acceptat propunerea presedintelui Gazprom, Alexei Miller, de reducere a furnizarilor la granita Rusiei cu Ucraina „cu un volum similar celui sustras – 65,3 milioane metri cubi – si, ulterior, cu un volum similar celui furat zilnic”.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.