Boc a descoperit America

Boc a descoperit America

0 302

Lansata in stil propriu – mai mult latrata decat vorbita – ideea „solidaritatii”, idee preluata si de ceilalti politicieni agatati de friptana, pare sa fie sloganul de moment, scos din maneca, de premierul Boc.
Astfel, ca sa para „solidar” cu populatia – aici inteleg prin populatie masele de oameni cu venituri de la medii in jos – Boc a taiat din veniturile unor directori si altii asemenea, din cadrul unor regii, companii si mai stiu eu cum s-or mai fi chemand, toate tinand de stat.
Boc isi lauda peste tot pasul facut spre dreptate sociala, ca orice javra scoasa putin la plimbare si care ridica peste tot piciorul sa-si lase urma de urina.
Dar schema poate fi cu dud-intors. In felul acesta Boc poate pregati vremea cand va cere tuturos un sacrificiu material: „Vedeti, ma, ca pe aceia i-am ars, pe voi va rog in schimb sa dati cate ceva din castig, ca e criza mare. Nu-i asa ca dati?”, zice Boc la un moment dat. Normal ca omul de rand nu se va duce la vreo filiala de banca sa depuna banisorii ceruti de Boc. Acestia ii vor fi luati legal, pe statul de plata, prin vreo noua lege a birurilor, ca omul sa nu mai fie obligat sa umble pe la tot felul de ghisee.Figura asta este lasata pe mai tarziu, in caz ca va avea zile coalitia asta baltata.
Iar la tupeul pe care il prezinta, piticania ar putea avea pretentii si la cele cateva sute de lei ale pensionarilor, fara sa mai mire pe cineva, caci la acelea mari si speciale nu prea s-ar simti mica interventie. Motivari si motive se pot gasi cu carul.
Si omul astfel frezat, tuns si ras, nu face decat marunt din buze, pentru ca Boc are grija sa nu-i ajunga cutitul pana la os.
Dar unde o fi oare aceasta „solidaritate” trambitata a specimenelor catarate in fotolii moi cu omul de rand si suferintele sale? Iti da mana sa te arati „solidar” azvarlind un pumn de gologani, cand ai venituri de mii de euro, facilitati si afaceri private!
In schimb, pe omul de rand il doare orice leut ii iei, cand el si asa este la zi cu platile birurilor si ale altor dari, nu ca barosanii. Si atunci sa nu deschizi DEX-ul ca sa vezi daca notiunea „solidaritate” nu si-o fi schimbat intelesul, cat ai tras si tu un pui de somn?
Ideea acestei „solidaritati” pare cel putin ciufulita. O solidaritate poate sa apara in cadrul unor categorii de nivel oarecum apropiat din punct de vedere economic, dar nu o sa vezi niciodata o solidaritate intre un venit de 500-1000 lei si cel de 5.000 sau chiar 50.000 lei. Cum poate fi, de pilda, solidar bancherul cu cel pe care l-a imprumutat cu bani, pentru ca apoi sa-l jupoaie camatareste? Nonsens!
De ce domnul Boc accepta, tot ca o pilda, ca fostii parlamentari, cei care nu au mai reusit inca un mandat, sa ia mii de euro pe urmatoarele trei luni, pentru ca au ramas, saracii, pe drumuri? Si exemple ar mai putea fi date inca multe, dar mi-e sila.
Trebuie insa sa-i spun premierului ca schema asta cu „solidaritatea” este un model american, folosit pe acolo cand da necazul peste ei.
Asa ca, domnule Boc, cum ai descoperit America?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.