Scripcaru sade de-a dreapta lui Zeus, nu a lui Dumnezeus

Scripcaru sade de-a dreapta lui Zeus, nu a lui Dumnezeus

0 220

Desi bursele si alte institutii asemenea au fost inchise la finele anului, la Brasov una a functionat perfect in chiar ultima zi a lui 2008. Bursa zvonurilor a inregistrat chiar cotatii pe care nu le atinge in timpul anului. Practic, o informatie otravita a circulat cu o viteza incredibila in toate mediile posibile din oras. Nu ca am trai intr-o urbe in care flecareala si barfa n-ar avea trecere in zilele de peste an. Dar parca niciuna din petardele care se lanseaza de obicei pe seama unuia sau altuia dintre personajele zilei n-a facut mai mult zgomot si n-a lasat in urma-i mai mult miros de pucioasa decat cea fabricata chiar in ajunul Revelionului.
Nu se poate sa n-o fi auzit si voi; chiar daca n-ati iesit din casa, cineva v-a sunat cu siguranta sa va comunice vestea macabra a zilei: Scripcaru a murit! Si-au transmis-o din gura in gura colportorii profesionisti si raspandacii amatori; mecanismul de propagare a fost atat de bine pus la punct incat stirea a bruiat si statiile de emisie-receptie instalate in taxiuri. Taximetristii au transmis-o cu aceeasi constiinciozitate si promptitudine cu care anunta prin statie codul 1000 cand un coleg este agresat de clienti sau cand deconspira un radar sau un control al Politiei. S-a gasit cine s-o distribuie si la cozile ultimelor cumparaturi, de unde in intarziatii aprovizionarii de Revelion au dus-o acasa, la vecini si la rude. Spusa in gura mare sau soptita cu rezerva comunicarii unei catastrofe, vestea mortii lui Scripcaru a explodat ca ciuperca artificiilor aprinse cateva ore mai tarziu pe cerul orasului. La spectacol au participat deopotriva pirotehnistii specializati in detonat zvonuri si artificieri de ocazie, care si-au trecut petarda din mana in mana, ingroziti ca le-ar putea trosni in buzunar, dar si fericiti c-au atins-o si sa sunt si ei prinsi intr-o lucrare colectiva.
Tot spectacolul asta a avut nu doar o victima sigura ci si un destinatar precis – Traian Basescu. Se spune ca tot montajul macabru al decedarii premature a lui Scripcaru a fost o lucratura zvonistica a Serviciilor, menita sa-i aminteasca sefului statului cat de eficiente sunt inca structurile. Baietii au primit probabil ordin sa ruineze mesajul de Revelion al lui Basescu, mutat de la Bucuresti la Brasov din motive de Sorin Oprescu. Daca au calculat ca operatiunea ii va tine in casa pe brasovenii asteptati sa deschisa sampanii in Piata Sfatului, s-au inselat. Se vede treaba ca au ignorat pacatul curiozitatii, de care romanul sufera intens: probabil ca multi dintre cei care au umplut centrul istoric au vrut sa verifice cu ochii barfa primita pe urechi. Asa au constatat ca Scripcaru sedea, nu asa cum li se soptise toata ziua in auriculare, de-a dreapta lui Dumnezeus, ci a lui Zeus. Ceea ce, daca se intampla sa fie cam acelasi lucru in restul zilelor, n-a fost si pe scena din Piata Sfatului, in ultimele minute din 2008.
Ocazie cu care am asistat si noi la modificarea sensibila a legendei electorale urbane a lui Traian Basescu. Daca pana deunazi era valabila reteta ca trebuie sa treci de primarul de Bucuresti ca sa ajungi presedintele Romaniei, ca sa ajungi acum la presedinte, trebuie sa treci de primarul de Brasov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.