Criza de la cumpana dintre ani

Criza de la cumpana dintre ani

0 240

Am pasit in Anul Nou bantuiti de criza! Nu zic de criza financiara de care am aflat toti si o credem fara sa cercetam, ca, zic specialistii, ne va cerceta ea pe noi cat de curand si de amanuntit. Ma refer la perpetua criza de identitate, de idei, de bun simt, de ce vreti! Pentru aceia care si-au dorit sa paseasca in Noul An incetisor, in varful picioarelor, alaturi de familii, cu sampanie, bunatati pe masa si urmarind, pe ici pe colo, programele TV, surpriza a fost cat criza: unul dintre posturile de televiziune (comercial ce-i drept, dar facand comert cu istoria si sufletul acestui popor), a gasit de cuviinta sa ni-i infatiseze pe cativa manelisti in chip de Traian, Decebal, Apolodor din Damasc si cine stie mai ce, ca pana aici am rabadat! Dumnezeule mare, daca Florin Salam e totuna cu Apolodor si Vali Vijelie cu Traian, Imparatul Romei , trebuie sa se fi zgaltait Monumentul de la Adamclisi de oroare! Am toata stima pentru bancnotele cu care aruncau artistii nostri, in ciuda crizei si a poporului care-i alimenteaza mai ceva decat pe imparatii Romei si regii daci, dar mi s-a parut o blasfemie acest mod de a ne arata lumii. Anul trecut, posturile TV se intreceau in replici, poante si costume cu, despre si pentru tigani iar acum spuma acestora, care canta cu foc despre cat de shukar (sau cum s-o fi scriind) e sa arunci cu banii, sa moara dusmanii, a pus stapanire pe istoria poporului roman terfelind-o (nu sunt rasista, dar nu-mi pot asuma niste magarii la adresa tarii). Mai potrivit mi s-a parut cantecul “Pusca si cureaua lata”, fix de dupa trecerea de la un an la altul. Nu inteleg rostul curelei (poate pentru cartuse), dar m-as descurca sa folosesc pusca!
Cam asta a fost la TV si cum bine o sa-mi ziceti voi, cei care v-ati suparat ca m-am luat de manelisti, nu m-a obligat nimeni sa ma holbez. Nici faptul ca asteptam discursul prezidential nu-i o scuza. De fapt pe-al lui Oprescu l-am asteptat, dar n-are importanta.
Revin la criza, care a fost prezenta si in Piata Sfatului. Criza de sonorizare, de organizare si un presedinte si el in criza de idei, care tot sa traim bine ne-a urat! Daca facea urarea la petrecerea unde Gigi Becali si-a pus feelingul in valoare, dansand si spargand pahare (e o traire barbateasca zice el, aveti grije doamnelor care aveti soti stelisti), era la fix! Dar in fata natiunii necajite, de care un ziar central facea misto ca s-a imbracat in straie vechi si a poposit la vanghelion, e nitel cam aiurea! Si poporul a priceput ca-i cusuta cu ata alba. O prietena m-a intrebat daca eu cred ca o sa-i mearga mai bine daca a urmarit live discursul. I-am spus ca nu, dar ca e onorant ca presedintele a simtit nevoia sa se racoreasca la Brasov. Si daca pricepea ca trebuia sa-si faca urarea intre fotbalisti, era si mai bine. Si daca Vijelie s-ar fi gandit sa-l reprezinte pe Traian asta de-acum, Basescu, inceputul de an era daca nu prefect, cel putin plauzibil!
In fine, asta e, daca privesc partea plina a paharului, as zice ca televizunea cea inventiva a avut o emisiune educativa prin care incerca sa-i invete istorie pe elevii precoce care nu mai stiu altceva decat manele si filme porno: geneza poporului roman a fost mimata subtil, iar Traian a cucerit Dacia ciupind-o glumet de fund. De-acum istoria este pentru ei o disciplina cat se poate de “bengoasa”.Si buuuunaaa!

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.