Scandal cu tigani la Sanmartin – Mures

Scandal cu tigani la Sanmartin – Mures

0 339

Maghiarii din Sanmartin se plang din nou ca tiganii din colonia aflata la marginea localitatii le fura din gospodarii.
Intre cele doua comunitati a izbucnit acum cateva zile un conflict deschis, iar autoritatile ancearca sa readuca o liniste oricum relativa pe ulitele satului, in timp ce tiganii se plang – ati vazut tigan sa nu se vaiete cand este incoltit in culpa? – ca nu mai au curaj sa se intoarca la casele lor.
Se stie ca, in aceasta comuna, au mai existat conflicte intre cele doua etnii, atunci lasandu-se cu incendieri si capete sparte, si totul din aceleasi motive.
In comuna Sanmartin traiesc 3.000 de oameni, dintre care 200 sunt tigani. Chiar daca sunt puþini, maghiarii spun ca tiganii le dau mari batai de cap. Ultimul incident s-a petrecut chiar pe 31 mai.
Politistii si jandarmii au reusit, pe moment, sa calmeze spiritele. Tiganii sustin insa ca atacurile maghiarilor au continuat si in zilele urmatoare.

Prefectul de Harghita a incercat sa impace cele doua comunitati, dar in zadar. „In fata lui Dumnezeu toti suntem egali. Nu avem voie sa desconsideram niciun om”, a spus prefectul.
Vorbe de claca, tiganii fiind cunoscuti cu mult lipici la maini cand este vorba de bunurile altora.

Infuriati de aceste furturi, unii maghiarii chiar au cerut ca locuintele tiganilor sa fie daramate. Pana se lamureste situatia, politistii si jandarmii patruleaza prin Sanmartin, pentru a preveni alte incidente violente.
Oricat m-ar condamna unii sau altii, pe deasupra cunoscand acest soi de tigani, sunt sigur ca maghiarii din comuna au perfecta dreptate. Furturile de pe camp, din avutul si munca altora, comise de tigani nu sunt unicat in Sanmartin, ci acest lucru se petrece in toata Romania, acolo unde, prin sate si comune, exista comunitati de tigani.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.