Noua bancnota de zece lei – produce deruta!

Noua bancnota de zece lei – produce deruta!

0 255

O totala lipsa de informare a cetatenilor din partea autoritatilor si in special a celor de la BNR o regasim cu prilejul lansarii unei noi bancnote de 10 lei. Lansarea noii bancnote de 10 lei care a indus in eroare pe toata lumea. De vina pare sa fie noul aspect al bancnotei emise in luna decembrie. Nici macar reprezentantii bancilor nu au stiut de aparitia noii bancnote si au ramas uimiti cand au descoperit-o printre banii primiti de la clientiMai multi hunedoreni au sesizat chiar politia, convinsi fiind ca banii pe care ii au in buzunar sunt falsi.
Problemele cele mai mari au aparut in randul comerciantilor care au descoperit printre banii primiti de la clienti si bancnote de 10 lei diferite.
Pusi in fata celor doua exemplare: cel vechi si cel nou, oamenii nu au mai stiut ce sa creada.
“Am avut cateva sesizari din partea unor cetateni din Deva si chiar de la comercianti care isi desfasoara activitatea in zona pietei agroalimentare. Oamenii aveau suspiciuni referitoare la autenticitatea noii bancnote de 10 lei, fiindu-le teama de falsuri”, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, subinspector Bogdan Nitu.
Lucrurile s-au lamurit dupa ce politistii au verificat elementele de siguranta ale noilor bancnote si le-au transmis oamenilor ca acestea sunt emise legal. Politistii au apreciat ca starea de confuzie a fost determinata de faptul ca cetatenii nu sunt inca obisnuiti cu toate elementele de siguranta de pe bancnota de 10 lei.
Mai multe elemente de siguranta deosebesc noua bancnota de 10 lei emisa in decembrie 2008 fata de cea emisa in 2005. Noua bancnota mai prezinta si un fir de siguranta si o banda verticala de culoare transparent-aurie, incorporand valoarea nominala „10”.
In principal, noua bancnota de 10 lei difera de cea din emisiunea 2005 prin faptul ca fereastra transparenta a fost restilizata, in locul valorii nominale ’10’ fiind imprimate doua pensule aurii, vizibile pe ambele parti ale bancnotei.

Celelalte elemente de siguranta destinate expres publicului (filigranul, elementul auriu, banda iridescenta, elementul de suprapunere avers – revers, firul de siguranta) se mentin neschimbate.
Banca Nationala a Romaniei a decis in schimb ca bancnota noua va avea aceeasi dimensiune, culori si elemente grafice ca cea veche.
Bancnotele emisiunea 2008 vor circula in paralel cu cele aflate pe piata o perioada, pana cand cele vechi vor fi retrase.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.