Gilau – pastravul, turismul si bolile cardio-vasculare

Gilau – pastravul, turismul si bolile cardio-vasculare

0 249

Cei mai gustosi pastravi din Romania se afla la Pastravaria Gilau din judetul Cluj, spun gastronomii (tot din zona Clujului) care cumpara de aici exemplare frumoase pentru meniurile lor deosebite. Valeria Pasca, sefa pastravariei, a declarat pentru AGERPRES ca marile restaurante si unitatile hoteliere din judet sunt, la ora actuala, principalii beneficiari ai pastravariei. La Gilau se produc, anual, circa 70 de tone de peste. Calitatea deosebita a pestelui de Gilau provine din faptul ca densitatea pastravilor din bazine este mentinuta la 4-6 kg/metrul patrat, iar sistemul de alimentare cu apa limpede de munte, din lacul de acumulare al Barajului de pe Somesul Mic, a celor 30 de bazine, functioneaza in permanenta. Practic, conditiile din bazine sunt apropiate de cele ale unui rau curat de munte.
“Pastravaria noastra este mica, comparativ cu marile crescatorii europene unde se ajunge la 70 de kg/metrul patrat. Specia “Curcubeu de Danemarca”, care se creste si valorifica la Gilau este rezistenta si da o productie buna. Ajunge la greutatea necesara pentru valorificare dupa un an si opt luni de dezvoltare. Zona Gilau fiind de munte, cu temperaturi scazute, sub 5 grade, cresterea pastravilor este lenta. Doar sase luni pe an pastravii au conditii optime de dezvoltare. Pentru ca incubatia ar dura foarte mult, in pastravarie nu se face si reproducerea speciei, icrele fiind cumparate fie din strainatate si de la Pastravaria Fiat. La Gilau sunt 28 de bazine pentru cresterea puietului, plus alte 30, mari, pentru dezvoltare, in total suprafata luciului de apa fiind de 8.400 mp”, spune Valeria Pasca.

Bazinele din pastravarie sunt astfel construite incat sa asigure dezvoltarea din stadiul de puiet pana in stadiul de adult. In pastravarie se produce si material piscicol necesar popularii si repopularii anuale a lacurilor de acumulare din bazinele Somesului Mare si Somesului Mic, precum si a apelor curgatoare de munte din judetul Cluj.
Luna cu cea mai mare vanzare este decembrie, cand se comercializeaza in jur de 20 tone, in restul anului media fiind de cinci tone pe luna. Un kilogram de pastravi costa 13,68 lei, mult mai putin decat in magazine unde este de 19 lei. Greutatea unui peste variaza de la 250 la 500 de grame. Agentii economici care au contract permanent cu Pastravaria cumpara kilogramul cu 12 lei.
Amatorii de peste apreciaza faptul ca ‘pescuiesc’ cu plasa exemplare superbe, direct din bazinele pastravariei.
“Nu se compara cu pestele refrigerat sau congelat din magazin. Eu vin de ani si ani la Gilau sa cumpar cei mai gustosi si frumosi pastravi din Romania”, afirma si economistul Mihai Pop din Cluj-Napoca.
Unitatea de la Gilau apartine Directiei Silvice Cluj si a fost construita intre anii 1975-1976 pe Valea Somesului Mic, la o altitudine de 410 metri, in aval de Lacul Gilau, sub baraj. In vecinatatea pastravariei se afla un modern motel, pe malul lacului, unde se pot comanda preparate din pastravi.
Paradoxal, localnicii din Gilau nu sunt mari consumatori de peste si prefera carnea de porc. In comparatie cu aceasta, carnea de pastrav de Gilau este cu mult mai sanatoasa. Studiile stiintifice evidentiaza meritele carnii de peste. Este o excelenta sursa de proteine, fiind totodata, mult mai slaba in lipide. Carnea de peste este un aliat pretios al curelor de slabire si previne bolile cardio-vasculare. Continutul in minerale este, de asemenea, apreciabil, mai ales in fier, fosfor, zinc, cupru, calciu, dar si in oligoelemente, precum flor, seleniu, cobalt si mangan. Are toata gama vitaminelor B. In timpul sarcinii, contribuie la buna dezvoltare a masei cerebrale a fatului, iar beneficiile acestui consum se prelungesc de-a lungul intregii copilarii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.