Asociatiile romilor vs Guvernul Boc

Asociatiile romilor vs Guvernul Boc

0 172

Asociatiile romilor considera ca adoptarea termenului de „tigan” este echivalenta cu legiferarea folosirii cuvantului „nigger (cioroi)” pentru membrii comunitatii afro-americane din SUA si spun ca ii vor adresa o scrisoare deschisa presedintelui american Barack Obama pentru a-l informa despre intentiile guvernului de la Bucuresti.

„Ca actiuni imediate, impotriva acestui abuz de drept, Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) va adresa o scrisoare deschisa presedintelui SUA, Barack Obama, in care va fi evidentiat faptul ca Guvernul Romaniei, Academia Romana si chiar presedintele tarii, Traian Basescu, sustin o initiativa care ar fi echivalentul legiferarii in Statele Unite ale Americii a cuvantului peiorativ „nigger” (cioroi) ca denumire a comunitatii afro-americane din SUA”, se arata intr-un comunicat semnat de 21 de asociatii ale tiganilor.

Acestea considera ca decizia Guvernului Romaniei de a aproba un Memorandum prin care este de acord cu initiativa legislativa a deputatului PDL Silviu Prigoana, de a schimba denumirea etniei rome in „tigan”, este inacceptabila.
„Consideram ca institutiile Romaniei incalca in mod flagrant drepturile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei si tratatele internationale la care Romania a aderat. Constitutia Romaniei, la art. 6 al. 1, stipuleaza: „Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatilor etnice, culturale, lingvistice si religioase”.
In opinia semnatarilor, decizia guvernului „se inscrie in registrul actiunilor specifice regimurilor autoritare si totalitare” si „urmareste stigmatizarea grupurilor minoritare si restrangerea drepturilor civile”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.