Ora de ALIMENTATIE- o noua materie in scoli

Ora de ALIMENTATIE- o noua materie in scoli

0 302

Copiii din Romania vor fi de acum educati cu privire la importanta produselor bio si a pastrarii unei diete bazate exclusiv pe produse ecologice. O astfel de educatie este extrem de importanta pentru copii, pentru ca o alimentatie nepotrivita in perioada copilariei duce la nenumarate probleme de sanatate la maturitate.
Elevii vor invata, in primul rand, cum sa evite E-urile, falsurile alimentare, ce trebuie sa-si puna in pachetel si ce pot reclama la Protectia Consumatorului.
Subiectele de discutie sunt, aparent, banale, dar contin elemente chiei pe care orice consumator de buna credinta ar trebui sa le stie: ce ar trebui sa contina pachetelul cu mancare, de ce nu sunt bune produsele de la fast-food, de ce nu e in regula sa bei sucuri acidulate, cum poti alege o paine, unde poti sa reclami serviciile proaste.
Elevii din 170 de scoli din Romania si din peste 200, de peste hotare, vor participa la acest proiect de formare si educare a micilor si tinerilor consumatori din scoli, care se va numi, pe scurt, „ora de alimentatie”.
Initiativa apartine catorva profesori de la Scoala Speciala de Arte si Meserii (SAM) nr. 3 din Bucuresti, sprijiniti de Asociatia pentru Protectia Consumatorului (APC) din Romania, care vor lua la rand scoli din tara – speciale sau din invatamantul de masa – ca sa-i invete pe elevi cum sa manance sanatos.
In urmatoarea perioada, profesorii romani nu se vor limita doar la teritoriul romanesc, ci vor merge si in alte tari – precum Polonia, Luxemburg, Belgia, Spania, Franta, Italia sau Bulgaria – care s-au inscris in proiectul facut de ei.
„Nu stiau, de exemplu, ca nu sunt bune sucurile acidulate. Unii ne-au intrebat daca e bine ca mama lor pune «delicat» in mancare, deci nu stiau prea multe despre aditivii alimentari. Altii ne-au intrebat ce ar trebui sa manance ca sa fie sanatosi”, povesteste Ana Elena Bolohan, directorul SAM nr. 3, unul dintre coordonatorii proiectului.
Cantinele de altadata sunt din ce in ce mai rare, iar multi dintre elevii ultimelor generatii habar nu au ce inseamna sa ai posibilitatea sa mananci o mancare valda in pauza de masa.
„In putinele unitati in care mai exista, elevii mananca sanatos. In toate celelalte, unde cantinele au disparut, copiii aleg variante nesanatoase”, spune directoarea Bolohan, facand un tur prin cantina propriei scoli, unde copiii iau pranzul.
De asemenea, elevii vor fi informati cu privire la faptul ca, atunci cand merg in tabara, trebuie, pot si au unde sa-si exprime nemultumirile atunci cand conditiile de cazare sau de servire nu sunt potrivite.
„Majoritatea elevilor stiau ca pot reclama o neregula, dar nu stiau si unde. Le-am explicat ca pot reclama, atunci cand merg in vacante, camerele de hotel care nu au standardele cu care se lauda si ca, astfel, isi pot primi banii inapoi. Sau daca in camere e mucegai ori daca masa primita pe cupoanele de vacanta nu e corespunzatoare”, spune Irimia.
Un sandvici, un pachet de biscuiti sau un fruct, acesta este pachetelul „regulamentar” pentru gustarea pustilor. „Din lipsa de timp, cei mai multi parinti prefera sa le dea copiilor bani, iar acestia se opresc direct la fast-food. Daca le pun totusi un pachetel, parintii le fac sandviciuri cu salam si le dau suc in loc de apa. E total gresit!”, explica specialistul.
Pana la sfarsitul anului scolar, principalii traineri ai proiectului, Eugen Irimia, Viorica Irimia, Ana Elena Bolohan, Cristina Diaconescu, isi aduna economiile si pornesc prin tara, proiectul desfasurandu-se pe baza de voluntariat.
In perioada urmatoare, informatiile vor ajunge si in mai multe scoli din Cluj-Napoca, Timisoara, Bistrita, Iasi, Ramnicu- Sarat si Braila.
Pentru extinderea proiectului in afara granitelor, profesorii au primit finantare de la Uniunea Europeana, in urma unui concurs international desfasurat la Conferinta Comenius din Valencia, Spania.
Se pare ca, un astfel de program este extrem de util, iar implementarea sa se impunecu necesitate.
“Copiii nu stiau ca nu sunt bune sucurile acidulate. Unii ne-au intrebat daca e bine ca mama lor pune «delicat» in mancare.”
– Ana Elena Bolohan, director Scoala SAM nr. 3
“Un copil cu o greutate normala poate sa fie obez cand creste mare, din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase.”
– Eduard Adamescu, nutritionist

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.