PE: Standarde EURO VI

PE: Standarde EURO VI

0 241

Parlamentul European a adoptat, la jumatatea lunii decembrie, in prima lectura, compromisul la care s-a ajuns cu Consiliu in ceea ce priveste regulamentul EURO VI, care prevede limite mai stricte a emisiilor provenite de la vehiculele utilitare grele. Raportul elaborat de Matthias Groote (PSE, Germania) a fost adoptat cu 610 voturi pentru, 11 impotriva si 22 abtineri.
„Euro VI este instrument important pentru a atinge o mai buna calitate a aerului deoarece reduce microparticulele si oxizii de nitrogen (…) Noile limite vor fi introduse intr-o faza timpurie, iar calitatea aerului si a vietii va fi imbunatatita”, a declarat raportorul PE.
Indeplinirea obiectivelor UE privind calitatea aerului necesita un efort continuu de a reduce emisiile provenite de la vehicule. In acest scop, ar trebui ca sectorului industrial sa-i fie furnizate informatii clare cu privire la viitoarele valori limita de emisii si un cadru temporal adecvat pentru realizarea acestora si efectuarea dezvoltarilor tehnice necesare.
Propunerea de regulament EURO VI stabileste standardele tehnice armonizate pentru omologarea de tip a autovehiculelor si a motoarelor cu privire la emisiile provenite de la vehicule grele (peste 2.610 kg). Noile limite de emisii vor inlocui normele Euro IV (aplicabile din noiembrie 2006) si EURO V (aplicabile din octombrie 2008).
Comisia a propus reducerea emisiilor provenite de la autocamioane si autobuze a oxizilor de nitrogen (NOx) cu 80% si a concentratiilor de pulberi cu 66% fata de standardele EURO V. Pe langa imbunatatirea calitatii aerului, stabilirea acestor limite contribuie, de asemenea, la armonizarea globala, valorile acestor limite fiind similare cu cele aplicate de Statele Unite ale Americii. Cel mai tarziu Incepand cu 1 ianuarie 2014, toate noile vehicule utilitare grele vor trebui sa respecte standardele EURO VI, cu 9 luni mai devreme fata de cum prevedea propunerea initiala a Comisiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.