Munitie gasita in judetul Brasov

Munitie gasita in judetul Brasov

0 270

In cursul anului 2008, in judetul brasov au fost gasite circa trei tone de munitie neexplodata. Munitia a fost gasita in diferite imprejurari, in general cu ocazia unor lucrari agricole sau de constructii, dar si, mai ciudat, in padure, la iesiri „la iarba verde”
„Cea mai mare parte a arsenalului provine din al Doilea Razboi Mondial. In prezent ne ocupam cu intocmirea unei harti cu zonele in care au fost gasite elemente de munitie. Activitatea de identificare si marcare a zonelor unde au fost liniile de front si diversele depozite din perioada razboiului dateaza cam din anii ’90 si este in plina desfasurare”, a declarat pentru cotidianul nostru Lucian Bogdan, adjunct inspector sef ISU.
In plus, Lucian Bogdan ne-a mai oferit cateva date cu felurile de munitie gasite: 49 de proiectile normale, 10 grenade defensive, 44 bombe de diferite calibre, in general de calibru mediu spre mare, 21 de elemente de munitie de infanterie.
In cazul bombelor foarte mari, acestea, prezentand pericol de explozie in timpul transportului, detonarea lor s-a efectuat la fata locului, dupa luarea tuturor masurilor de prevenire a unor accidente.
Restul munitiei a fost detonat in poligonul special destinat acestui scop, in decursul a sase sedinte de detonare.
Iata si cateva date asupra locurilor in care s-au gasit elementele de munitie: municipiul Brasov – 46; Codlea – 29; Zarnesti – 28; Predeal – 6; Hoghiz – 6; Sanpetru – 4.
Curios ca in alte zone unde s-au desfasurat lupte grele, cum ar fi statia radio Bod, dar si defileul Timis – Predeal sau alele, nu s-a gasit inca asemenea munitie sau foarte putina – vezi cazul Predeal.
Dar timpul nu este trecut, viitorul putand oferi in continuare asemenea descoperiri, neplacute si periculoase.
Adjunctul ISU, Lucian Bogdan, atentioneaza pe cei care gasesc asemenea obiecte sa ia imediat legatura cu aceasta institutie pri binecunoscutul numar 112 si sa evite atingerea munitiei gasite.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.