Strategia energetica – vorbita de liderii coalitiei

Strategia energetica – vorbita de liderii coalitiei

0 226

Liderii coalitiei guvernamentale au discutat, luni, despre elaborarea strategiei energetice a tarii, vicepremierul Dan Nica precizand ca in cadrul sedintei, a fost facuta o informare in acest sens.
In opinia democrat-liberalilor si a social-democratilor, este nevoie de o schimbare de mentalitate si de atitudine in ceea ce priveste strategia energetica.
„Sistemul energetic romanesc este un unicat din punct de vedere al organizarii sale in Uniunea Europeana. Am decis ca aceasta strategie, care are in vedere mai multe scenarii verificate, atat in tara, cat si in strainatate, sa fie supusa unei dezbateri si, in cursul lunii iunie, sa luam o decizie finala pentru un proiect pentru Romania urmatorilor 20 de ani”, a precizat vicepremierul Dan Nica.
Potrivit acestuia, scenariile au la baza, in linii generale, un calcul privind consumul si modul in care sistemul energetic trebuie sa raspunda in urmatorii ani, dar si un mix de politici energetice care sa duca la un pret bun prin infiintarea unor noi companii energetice puternice, care sa vina cu cel mai bun pret, cu o structura si o prezenta puternica pe piata interna si internationala.
Dan Nica a anuntat ca va avea loc o scadere a pretului, atat din punct de vedere al energiei electrice, cat si al gazelor, mai mare decat cea de 5% preconizata in prezent. El a subliniat insa ca nu doreste sa avanseze un procent pentru ca scaderea acestui pret va depinde, in final, de scenariile care vor sta la baza strategiei energetice nationale si de materiile prime din import, respectiv de pretul acestora.
„O reducere a pretului se va simti din momentul in care astfel de companii vor intra pe piata reglementata. Este complicat sa avansez acum un procent”, a spus Dan Nica.
Vicepremierul Dan Nica si-a exprimat satisfactia ca, prin infiintarea noilor companii, Romania se va impune in Balcani, ca un jucator puternic si nu va fi cunoscuta in regiune doar „prin intermediul baietilor destepti”.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.