Aeroportul de la Brasov – disputa pe final !

Aeroportul de la Brasov – disputa pe final !

0 309

Am scris ieri despre impasul in care a ajuns acest proiect datorita campaniilor electorale. Azi imi fac o datorie morala din a va transmite si dvs., in sinteza, ceea ce am inteles pana acum, doar recitind articolele locale si centrale pe aceasta tema. Dilema, dispare incet, daca ai timp si chef sa faci un inventar sumar.
Asta pentru ca tot ce se intampla de la o vreme in politica noastra, se intampla fara perdea si fara vreo strategie (viteza reclamatiilor dintre partidele concurente, atacurile reciproce din ce in ce mai imorale, nu mai permit jocuri subtile).
Disperarea pe voturi este maxima, cu atat mai mult cu cat trebuie soase cumva si voturile pentru EBA. E o “datorie” politica de ultima ora ca din fiecare sectie de votare, un procent rezonabil sa fie pentru EBA. Fata tatei nu trebuie sa sufere o astfel de deceptie. Pentru a justifica aceste voturi, s-a dat voie la orice!
Dar pentru ca cel putin la Brasov, numarul votantilor nu are cum sa creasca, inseamna ca singura sansa ramane “sa iei” de la ceilalti. De la PSD nu are ce, pentru ca le-ar trebui cam toate si tot n-ar ajunge nici pentru EBA. Dar cu PNL treaba sta altfel! Astia au adunat ceva procente iar de cand cu opozitia la aeroport, desi au incercat s-o sustina sau s-o motiveze si Berceanu si Udrea si Boc, penelistii se pare ca au intrecut limita admisa de exigentele impuse de Basescu.

Promisiuni electorale neindeplinite
Si culmea ghinionului, toate se intampla acum cand treaba mergea struna pentru PDL: a venit vara si se asfalteaza, se schimba bulbii de lalele cu trandafirii, betonul cu piatra cubica (sau invers), bordurile, conductele de toate felurile, se pun garduri, gardulete, se fac parcari etc. Si toate astea in toamna trebuie iar inlocuite, panourile portocalii vor recolora orasul, dar …..? Sunt probleme!
Scripcaru este aproape constrans sa recunoasca ca a gresit cand a afirmat arogant ca “la Brasov nu se va construi nici un aeroport pana nu vreau el, primarul !”
PNL, (e-adevarat ca ajutat de presa si de PSD) a mizat de aceasta data pe cartea castigatoare si disputa a devenit… nationala. Mare greseala PDL-ista!
Si pentru ca “tacamul sa fie complet”, o emisiune in direct de acum 2 saptamani pe Antena 3, l-a facut pe Scripcaru sa para cel putin ridicol si extrem de nervos. O situatie penibila, din care cu greu poti sa castigi simpatii si voturi. Asta se pare ca a umplut paharul PDL.

Scripcaru joaca tare! La cacealma!
Scripcaru, conseiat destept, mizand pe slabiciunea sefului PNL si pe orgoliul ranit (din cauze de lipsa de finantare) al castigatorului licitatiei, a supralicitat si a castigat definitiv de partea PDL, investitorul canadian, cu ajutorul celui mai vechi truc politic: promisiunea finantarii de la stat a proiectului.
Seful judetului – Cancescu – nu mai poate face asfel de promisiuni. Asta pentru ca a ratat cu seninatate ocazia ministrilor liberali, chiar si a unui premier liberal. A ratat pana si creditul de la stat (de 18 milioane de euro) pe care miza.
Criza economica nu l-a doborat insa definitiv. Are careul de asi in maneca: investitorii privati, care inca n-au renuntat dar pe care Scripcaru se straduieste din rasputeri sa-i aduca la lehamite. Pentru ca Scripcaru trebuie sa adune voturi. Constructia unei crese, reparatia unei scoli, jardinierele superbe de la geamurile primariei, asfaltarile si razbunarea pe aeroport, nu sunt o solutie pentru a sari hopul alegerilor.
El trebuie sa dovedeasca neputinta si limita lui Cancescu. Iar cand va reusi asta (mai are doar cateva zile la dispozitie pana la alegeri), Cancescu si voturile brasovenilor pentru liberali… sunt pierdute!
De abia atunci, George Scripcaru va rasufla usurat aratand cu degetul neputinta, superficialitatea si cate altele n-or mai fi (reale sau nu) impotriva adversarului.

Ce nu-nteleg?
De ce este atat de curtat un constructor fara bani? Ce fel de investitor este Intelcan Technosystems Canada, daca nici pana la aceasta data nu a reusit sa finalizeze macar un acord de principiu cu bancile ? De ce Consiliul Judetean a reusit sa fie curtat insistent de cateva banci straine si Intelcan Techosystems nu ? Iar daca e curtat Consiliul Judetean de ce nu e incantat de acest lucru si Intelcan Techosystems ? Ce cauta presedintele Intelcan Techosystems la Primarie, si de ii asigura pe brasoveni ca-l va impaca pe Scripcaru cu Cancescu ? De ce vorbeste Boc de fonduri bugetare de 100 milioane de euro pentru investie, daca exista deja promisiuni ferme de finantare externa ?
De ce nu vor PDL-istii banii din surse extrabugetare ? Ce deranjeaza atat de tare si mai ales de ce deranjeaza, atata timp cat toata lumea spune ca “ nimeni (ma refer la PDL si PNL) nu urmareste decat interesele brasovenilor” ?
E limpede ca Boc nu va da 100 de milioane pentru acest proiect, iar daca Cancescu nu se misca repede, nici el nu va face nimic cu finantarea, pentru ca il incurca Intelcan Techosystems care acum este de partea singurei promisiuni de finantare… PDL.
Nu vreau sa ajung la concluzia din articolul de ieri ! Vreau sa sper ca mai exista undeva (la una din partile implicate) puterea de a gandi logic. Nu conteaza care partid va taia panglica la inaugurarea aeroportului.
PNL are o imensa sansa de a transa in favoarea sa problema: are simpatia brasovenilor cel putin pentru acest proiect, are PSD –ul alaturi, desi e criza mondiala are finantarea din surse externe aproape asigurata, are terenul in concesiune. Lipseste doar bunavointa unei semnaturi.
La PDL situatia e mai grea: are antipatia sustinatorilor aeroportului, n-are bani, n-are terenul, dar il are pe…. constructor, pe Intelcan Techosystems. Care-i logica ?
Iar timp nu mai este. Alegerile sunt mult prea aproape sa-ti permiti luxul de a trage de timp, atunci cand timpul te preseaza. E ca la o mare finala de tenis. Acum e minge de meci pentru Cancescu! Dar cine greseste primul, pierde si meciul si finala …din toamna!

Horia D. R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.