Copiii strambi ai zilelor noastre

Copiii strambi ai zilelor noastre

0 246

In urma actiunii purtand titlul „Campanie de Informare Nationala de depistare precoce a deviatiilor la coloana vertebrala” s-a constatat ca aproape jumatate dintre adolescentii brasoveni sufera de o afectiune a coloanei vertebrale.
In cadrul actiunii, care a urmarit sa constientizeze importanta depistarii precoce a scoliozei la copii, dar si sa-i determine pe parinti sa-si duca odraslele periodic la control, medicul specialist Liviu Munteanu le-a prezentat adolescentilor informatii cu privire la afectiunile de coloana si modul in care acestea se manifesta.

Campania s-a desfasurat si in alte orase ale tarii, de unde si titlul ei, respectiv in Craiova, Oradea, Sibiu, Targu-Mures, pana acum rezultatele fiind catastrofale, caci aproape jumatate dintre liceenii controlati au fost trimisi de urgenta la un control de specialitate amanuntit. Din cei 1.540 de copii consultati de dr. Munteanu, 719 au fost desemnati suspecti de scoliozã sau de diferite diformitati ale picioarelor, care ar putea duce la dezvoltarea acestei afectiuni.

Aceasta actiune a mai scos la iveala faptul ca 80% dintre elevii examinati sunt fete.
Scolioza este o deviere a axului coloanei vertebrale in planurile frontal, sagital ºi orizontal, in general aparand la coloana toracica sau in partea de jos a spatelui, respectiv coloana lombara. Scolioza se evidentiaza mai ales in timpul pubertatii si este mai frecventa la fete.
Statisticile mai arata ca tara noastrã este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste frecventa scoliozelor grave, multi copii din Romania fiind depistaþi tardiv, desi un simplu control periodic i-ar putea salva de la o interventie chirurgicala.
Iata concluzia: parinti, duceti-va copiii din timp si periodic la control, pentru a preveni ceea ce poate deveni ireparabil.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.