Pericol de avalanse in munti

Pericol de avalanse in munti

0 243

Ca urmare a caderilor masive de zapada din ultima vreme peste cea deja aflata intr-un strat gros pe muntii din judetul Brasov si din imediata vecinatate, a crescut pericolul de avalanse, ajungand in unele locuri sa fie apreciat la gradul IV, cum ar fi situatia la cota 2.000.
Pe deasupra, si vantul bate cu peste 70 kilometri pe ora, spulberand zapada, astfel incat salvamontistii s-au vazut obligati sa inchida toate traseele spre piscuri si inaltimi. Din zona Brasov s-au avut in vedere muntii Fagaras si Bucegii din vecinatate, unde zpada proaspat cazuta a atins 35 cm.
Au ramas deschise traseele pana la 1.500 m, cum ar fi Piscu Negru sau Podeanu, la fel trasee in muntii Iezer-Papusa.Amatorii de drumetii de iarna sunt sfatuiti sa o tina mai pe langa casa, asta pentru a nu se pomeni aparand din zapezi pe la anu’, prin mai, odata cu topirea acestora. Trebuie stiut faptul ca nici macar Salvamontul nu poate interveni, in asemenea conditii, rapid, eficient si in tot locul, oricata pregatire de specialitate ar avea si oricat ar fi de caliti in legatura cu viata pe munte.
Trebuie amintit ultimul caz petrecut in Bucegi, cu cei doi bucuresteni disparuti?
Sa speram ca ratiunea va invinge teribilismul si nesabuinta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.