Obiceiuri care preced Sarbatorile Craciunului (I)

Obiceiuri care preced Sarbatorile Craciunului (I)

0 261

Satele romanesti care inca mai pastreaza traditii, obiceiuri si randuieli din mosi-stramosi, transmise pe cale orala, se pregatesc cu sfintenie de cea mai frumoasa sarbatoare a calendarului crestin: Nastearea Mantuitorului/ Venirea lui Mos Craciun.
Ca inainte de orice astfel de serbare religioasa, crestinul trebuie sa treaca printr-un proces de purificare spirituala si trupeasca. De aceea perioada mare a Postului Craciunului – cu o durata de patruzeci de zile – Incepe cu spoveditul si cu Impartasirea credinciosilor la slujba din biserica. Cei mai multi dintre crestini postesc si astazi pana la Craciun.
Obiceiurile sunt felurite in functie de fiecare zona a tarii, uneori diferind chiar si la distanta de doua sate.
Astfel, in orasele din Muntenia, copiii nu mai asteapta zilele Craciunului, ci pornesc cu steaua inca de la sarbatoarea Sfantului Nicolae. ‘Stelele de hartie ale Craciunului, cu povestirea Nasterii Pruncului Iisus, zugravite stangaci In boiele anapoda si minunate In naivitatea lor, s-au oblindit de atatea sute de mii de ori, In tot atatea feresti luminate a sarbatoare …’.
Bucuria apropierii Craciunului este resimtita de toata lumea. Indeosebi crestinii care postesc intreaga perioada stabilita de Biserica Il asteapta cu nerabdare.
Ceilalti – ca in vremurile uitate din jurul jertfei lui Saturn – se pregatesc pentru Ignat. Taierea porcului este un obicei roman. Si astazi gospodarul de la noi se ingrijeste sa aiba porc pentru Craciun.
In ziua premergatoare Ajunului Craciunului, femeile pregatesc scutece. Adica, atunci
sunt coapte de plita foi de azima pe care se pune apoi un sirop de miere cu miez de nuca si cu alte mirodenii.
Obiceiul acesta se leaga foarte bine cu altul, si anume cu infranarea de la mancare, pe care fetele nemaritate indeosebi il respecta strict pana in faptul serii, cu credinta ca in anul urmator vor avea: ”Oile lanoase, vacile laptoase, boii tragatori, oameni muncitori,” toti ai casei ajuneaza, asezati pe pamant, ca sa nu le fuga clostile de pe oua.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.