CET Brasov – bataie de joc si vara

CET Brasov – bataie de joc si vara

0 362

Profitand de dorinta brasovenilor de a se debransa de la nesatulul CET, a carui foame parca ar fi, an de an, tot mai mult incurajata de edilii-sefi locali prin nemodernizare, acest CET pune tarife din ce in ce mai impovaratoare la de­bran­sare, pentru a-si tine probabil clientii „ostatici” si a evita astfel iminentul faliment.

Acest furnizorul de agent termic, aflat in proprietatea municipalitatii, a majorat taxele pentru cei care doresc sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire, in medie, cu 50%, iar in unele cazuri chiar le-a dublat, in comparatie cu anul trecut, de parca nu ar fi costat mai mult decat face si pana acuma, asa ca au pus taxe si avize in plus fata de cele existente pana acum.
Astfel, taxa de taiere a unui calorifer a fost dublata la 100 de lei pe bucata. Avizul tehnic pentru deconectare, adica o hartie semnata de „cineva”, costa acum 100 de lei, iar anularea racordului de apa calda 60 de lei.
Pentru referatul tehnic de specialitate necesar dupa montarea centralei de apartament trebuie achitata suma de 70 de lei.
De asemenea, cei care se grabesc si doresc obtinerea tuturor aprobarilor in termen de 48 de ore, trebuie sa achite in plus o taxa de 1.200 de lei. O alta taxa, de 200 de lei, se achita proiectantului care emite un aviz de montare a centralei, fara de care nu se obtin aprobarile de la CET.

Potrivit Serviciului Facturare al Centralei Electrice de Termoficare, incepand din acest an este necesar si un aviz de constructie pe care il emite Primaria Brasov si care costa la randul lui alte cateva sute de lei.
Si iata cum, practic, un calcul simplu arata ca debransarea unui apartament de doua camere de la reþeaua centralizata ar costa peste 2.000 de lei. Pana acuma, in acest an, foarte putini brasoveni au solicitat debransarea de la CET, pesemne speriati de sumele importante pe care trebuie sa le plateasca, pentru ca toate aceste taxe si daraveri costa cat jumatate de centrala de apartament, cu instalare cu tot.
Anul trecut aproximativ 4.500 de brasoveni au renuntat la (de)serviciile CET, in prezent uzina de termoficare mai avand doar 33.000 de clienti fata de cei de 90.000 la nceputul anilor ’90, caci si pretul gigacaloriei la Brasov este printre cele mai mari din tara.
Iar clientii ramasi la CET sunt din aceia care nu-si pot permite o centrala de apartament, ceea ce dovedeste in ce hal a ajuns nivelul de trai la Brasov.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.