Asumarea erorii

Asumarea erorii

0 889

In cadrul conferintei de presa sustinuta ieri, presedintele Traian Basescu a dat-o la intors, cum a facut-o probabil o viata intreaga si cum o face in ultima vreme tot mai des.
„Imi asum, alaturi de toata clasa politica, eroarea promulgarii noii legi de salarizare a profesorilor”. Aceasta precizare a fost accentuata prin repetare, ca sa se vada cat mai bine cenusa pusa pe chelie. El a adaugat ca prevederile legale nu au mai putut fi aplicate din cauza evolutiei crizei economice.
Nu am inteles de ce baga in oala toata clasa politica, stiut fiind ca i s-a prezentat documentatie in sensul imposibilitatii unor asemenea plati inainte de a fi muscat de sarpe ca sa puna mana pe stilou si sa semneze. Si mai apare si vraja cu aceasta criza economica, pe care nici boschetarii care ii trag cu spirt sanitar nu o mai cred.
Seful statului a mai spus ca „disputa intre sindicatele profesorilor si elevi si parinti, pe de alta parte, este inutila”. Asa ca a adresat rugamintea de a nu transforma dreptul constitutional la greva intr-un drept de a afecta negativ vietile a sute de mii de copii, in conditiile in care sindicatele din educatie au anuntat ca vor face greva in prima zi a tezelor unice, pentru ca elevii si studentii nu trebuie transformati in victime ale crizei economice, ba mai mult, statul, si mai ales profesorii, au datoria de a-i proteja pe aceºtia, uitand insa ca Educatiei i s-au luat din buget o gramada de bani pentru ca frumoasa si turistica Elena sa incalece pe armasari.
A doua problema discutata de Traian Basescu s-a referit la conflictul dintre Guvern si Parlament si Curtea Constitutionala cu privire la sporurile salariale din cadrul sistemului judecatoresc, dand exemple de sporuri care au fost castigate in justitie, subliniind decizia Curtii de Casatie si Justitie care a luat decizii favorabile cu privire la anumite sporuri.
„In virtutatea prerogativelor constitutionale pe care le am, m-am adresat astazi Curtii Constitutionale cu cererea de soluþionare a unui conflict juridic dintre autoritatea judecatoreasca, pe de o parte, si Parlamentul si Guvernul Romaniei, pe de alta parte. Motivul acestei actiuni este depasirea atributiilor puterii judecatoresti”, a spus presedintele Basescu.
Traian Basescu s-a referit, in principal, la sporurile salariale ale magistratilor si ale personalului asimilat acestuia, acordate prin decizii judecatoresti, dar a neglijat sa spuna ce masuri concrete se vor lua gratie interventiei sale.
Al treilea punct atins de Traian Basescu in cadrul conferintei de presa se refera la declansarea procedurii de deficit excesiv de catre Uniunea Europeana impotriva Romaniei.
„Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. Ar fi o dovada de responsabilitate ca sa intelegem ca putem depasi situatia de criza. Nu vreau sa ma substitui Executivului. Bugetul de Stat este in dificultate pentru asigurarea cheltuielilor curente la care s-a angajat”, a spus seful statului, uitand si de data aceasta sa adauge urecheli oamenilor incapabili, dar agreati de el, sa gestioneze tara.
Oricum ar fi, discursul basescian devine tot mai malaiet si nesigur, Basescu parand, de la aparitie publica la aparitie publica, tot mai obosit si numai bun de petreceri gen „Sambra oilor”, nu de redresat o tara din derapajul spre prapastie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.