Crima de la Codlea – joaca sau act comandat?

Crima de la Codlea – joaca sau act comandat?

0 425

Doi tovarasi de celula mananca din aceeasi farfurie, ca doi prieteni vechi. Se uita apoi impreuna la televizorul din incapere. Probabil fac acelasi gen de comentarii si se amuza de aceleasi scene de pe ecran. La un moment dat, plictisiti probabil de program, decid sa se harjoneasca. Coboara fiecare din patul lui iar unul dintre ei il prinde pe celalalt de gat ca din joaca. Nu slabeste insa stransoarea si, desi celalalt se sufoca si se zbate, continua sa apese pe beregata. Ii da drumul cand nu victima jocului letal nu da semne ca mai respira. Joaca s-a terminat tragic.
Acesta este scenariul descris de puscariasul Mihai Catalin Szasz, fostul coleg de celula al taximetristului ucigas Ionut George Nicolae, dupa ce l-a strans de gat pe tovarasul alaturi de care isi ispasea pedeapsa. „La mano de Dios” a lui Diego Armando Maradona, la lucru acum in Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Codlea. Unde nu a marcat, insa, nici un gol memorabil, decat cel mult in sufletul familiei criminalului George Nicolae. Poate nici acolo, tinand cont de atrocitatea cu care si el si-a ucis la randul lui victimele, pe Madalina Motruna din Brasov si pe Vasilica Mihai din Zarnesti.
In orice caz, asta este varianta in care vrea sa creada si conducerea penitenciarului, nevoita acum sa gestioneze o crima petrecuta intr-o celula supravegheata in regim de maxima siguranta. Tocmai sistemul rigid de paza este cel care a impiedicat interventia supraveghetorului si a medicilor. Paznicii nu pot intra noaptea intr-o astfel de celula decat in niste conditii strict reglementate. Timpul pierdut cu formalitatile de acces este poate cel in care o interventie obisnuita ar fi putut sa-i salveze viata lui Ionut George.
Nu vrea, insa, sa creada in versiunea asta avocatul taximetristului, Ovidiu Vaduva. Aparatorul suspecteaza un asasinat comandat, de care n-ar fi straina familia Vasilicai Mihai. Fratele zarnestencei ucise de Ionut a fost si el inchis la Codlea pentru viol si a fost eliberat in urma cu un an. Banuiala este ca a luat cumva legatura cu Catalin Szasz, colegul de celula al lui Ionut George, pe care l-ar fi convins sa-l ucida pe taximetrist. Este si una din ipotezele de lucru ale anchetatorilor, care au demarat deja audierile printre membrii familiilor Motruna si Mihai – ale caror fete au fost ucise de Ionut George – dar si printre gardienii penitenciarului, suspectati ca ar fi putut favoriza sugrumarea taximetristului de catre colegul sau de celula.
Varianta este respinsa cu vehementa de familia Vasilicai Mihai din Zarnesti. Care nu se considera nici vinovata, nici razbunata de uciderea lui Ionut George si pretinde ca asasinul fiicei lor a murit prea repede si prea fara chinuri.
Comandata sau nu, uciderea lui Ionut George are toate semnele ca i-ar fi servit colegului sau de celula. Condamnat la patru ani de inchisoare pentru falsificare de moneda, Szasz tocmai isi primise cea de-a doua condamnare – 8 ani pentru talharie. Desi ispasise doi ani din prima pedeapsa, gandul ca mai urmau inca 10 ani nu-l facea deloc fericit. Pentru o crima ar fi primit intre 10 si 20 de ani, pedepsele anterioare contopindu-se in pedeapsa mare. Cei doi-trei ani in plus n-ar fi contat, pusi in balanta cu respectul pe care si l-ar fi castigat printre detinuti prin uciderea unui criminal atat de urat de toata lumea cum era taximetristul Ionut George.
Aceasta este, de altfel, si cea mai plauzibila dintre ipotezele de lucru ale anchetatorilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.