Comarnic – Predeal- peste 3 miliarde de euro

Comarnic – Predeal- peste 3 miliarde de euro

0 272

Tronsonul Comarnic-Braºov va fi cea mai costisitoare autostrada din Europa. La un pret anuntat de 3,3 miliarde de euro pentru 58 kilometri de drum, rezulta o medie de 57 milioane de euro pe kilometru.
Aceasta ar fi cea mai scumpa executie a unei autostrazi din toata istoria Europei. Recordul actual este detinut de un tronson din Anglia , cu 51 milioane de Euro, scrie Adevarul.
Oricum patronii romani de firme de constructii se plang ca licitatiile de acordare a executiei au fost „cu cantec”. Conditiile impuse au eliminate din start societatile romaneºti, caietul de sarcini fiind facut cu dedicatie pentru societati externe.
Drumarii sustin pe de o parte ca este normal ca tronsonul de munte al Autostrazii Bucureºti-Braºov sa coste mult din pricina conditiilor din teren. Relieful impune construirea de numeroase tuneluri ºi viaducte- estimate la un cost de 18-23 milioane per kilometru. Chiar ºi in aceste conditii insa un kilometru va costa mai mult decat dublu.
Ministerul Transporturilor a preselectat patru consortii pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Braºov. Primul consortiu este format din companiile Astrada Concessions, Strabag, Egis ºi Eurovia Housing&Contructions. A doua asociere este CAP Consortium Autostrada Prahova, alcatuita din firmele Colas SA, Bouygues Travaux Publics, DTP-Terrassement SA ºi Meridian Infrastructure Finance SRL & Intertoll Europe ZRT. Al treilea consortiu reuneºte companiile Vinci Concessions-Aktor Concessions-Vinci Construction Grands Projets-Aktor, iar cel de-al patrulea este consortiul cu denumirea Austrada A3 Comarnic-Braºov Consonoi Bilfinger Berger Porr.
Contractul va fi semnat la finalul anului sau inceputul anului viitor cu una dintre acestea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.