Consultari la Cotroceni, PSD, elementul-surpriza!

Consultari la Cotroceni,
PSD, elementul-surpriza!

0 224

Presedintele Traian Basescu a avut, luni, o serie de consultari cu liderii formatiunilor politice din arcul guvernamental, precum si cu liderii PSD, a caror prezenta la Palatul Cotroceni a reprezentat un „element surpriza”, dat fiind faptul ca, in ultima vreme, social-democratii au declinat de mai multe ori invitatia sefului statului. Potrivit liderului PSD, Victor Ponta, unul dintre motivele care au determinat Partidul Social Democrat sa vina la Cotroceni a fost acela ca, de aceasta data, Basescu a trimis o invitatie partidelor din Opozitie, separata de cea trimisa politicienilor arcului guvernamental.
Primii care au venit la consultari, de la ora 15,00 au fost liderii Partidul Democrat Liberal (PDL), Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UMDR), Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), dar si reprezentantii minoritatilor nationale altele decat cea maghiara.
Presedintele Basescu le-a spus reprezentantilor din arcul guvernamental, ca jocul politic din Romania si neindeplinirea tuturor conditiilor din acordul financiar incheiat cu Fondul Monetar International risca sa arunce tara intr-un derapaj.

CSM raul din Justitie?

Un alt subiect important discutat de seful statului si de liderii puterii a fost legat de raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie, context in care presedintele a adus o serie de critici la adresa CSM.
Traian Basescu a criticat faptul ca, din cauza „neindeplinirilor” de la CSM, raportul intermediar privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie (MCV) se prefigureaza a fi un esec, fapt ce nu ne va ajuta in procesul de aderare la Spatiul Schengen.
El le-a spus politicienilor puterii ca stie care este esenta analizei echipei care a facut reevaluarea pe justitie, pe MCV, punctand faptul ca se prefigureaza o abordare pozitiva legata de Legea ANI sau de legea micii reforme in justitie.
De altfel, seful statului a punctat ca este necesara prelungirea mandatului actualului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca, altfel, s-ar ramane „intr-un vid”.
La finalul intrevederii cu Basescu, premierul Emil Boc a tinut sa critice si el activitatea CSM, spunand ca ar trebuie sa-si indeplineasca obligatiile pe care le are referitor la MCV.

Seful Executivului s-a declarat increzator ca Romania va intra in 2011 cu legea salarizarii unitare, a bugetului de stat si cu legea educatiei nationale adoptate.

In ceea ce priveste punctul de vedere al UDMR, liderul Marko Bela a punctat ca prioritatea pentru 2011 o reprezinta aderarea la Spatiul Schengen.
Aceleasi probleme – aderarea la Spatiul Schengen, salarizarea unitara, bugetul de stat si legea educatiei nationale – au fost abordate de presedintele Traian Basescu si in discutiile, de la ora 17,00, cu reprezentantii PSD.

PSD nu vrea sa inchida ochii!

Liderul social-democrat Victor Ponta a subliniat, la consultarile cu presedintele Traian Basescu, ca trebuie respectate Constitutia si regulile democratice in ceea ce priveste legea salarizarii unitare a bugetarilor. Totodata, Ponta i-a cerut presedintelui Basescu schimbarea din functie a presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
Dupa consultarile de la Cotroceni, Ponta a spus ca Traian Basescu le-a solicitat social-democratilor sa „inchida ochii” la „frauda” presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, pentru a se adopta legile privind bugetul de stat, salarizarea unitara si legea Educatiei Nationale.
Cat priveste participarea PSD-ului la viitoare consultari cu seful statului, Ponta a spus ca acest lucru va fi posibil doar daca Basescu ii invita pe cei din opozitie separat de liderii partidelor aflate la guvernare.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.