Dinozaurii nu au disparut din cauza asteroizilor

Dinozaurii nu au disparut din cauza asteroizilor

0 347

Se cunoaste versiunea conform careia dinozaurii ar fi disparut datorita impactului unui asteroid de dimensiuni mari cu pamantul, care impact ar fi provocat diferite modificari in existenta de pana atunci a vietii de pe pamantul acelor timpuri. Oamenii de stiinta au analizat mai multe ramasite de dinozauri si au descoperit ca o mare parte a lor au supravietuit impactului cu un asteroid.
Ideea ca un asteroid care s-a izbit de Pamant in urma cu zeci de milioane de ani a fost intens dezbatuta in ultimul timp, si asta pentru ca se asteapta, peste vreo zece sau doisprezece ani o alta eventuala ciocnire, insa cercetatorii spun ca extinctia dinozaurilor a fost cauzata de mai multe elemente si nu doar de impactul unui asteroid cu Pamantul.
Unul dintre aceste elemente poate fi o eruptie vulcanica extrema, avand in vedere ca, teoretic, Terra era in interiorul in care nu a fost inca nimeni mult mai fierbinte Aceasta este una dintre teoriile profesorului Gerta Keller de la Universitatea Princeton.
„Nu doar eruptia vulcanica a fost de vina, ci ºi efectele acesteia, pentru ca praful si gazele emanate in urma eruptiei vulcanice s-au ridicat in atmosfera blocand astfel razele soarelui. S-a creat efectul de sera care poate fi cauza mortii dinozaurilor”, a declarat Gerta Keller.
Oasele de dinozaur analizate de specialisti au fost gasite in India, iar in urma testelor chimice la care au fost supuse fragmentele osoase, dar si a vechimii rocilor in care au fost gasite, cercetatorii cred ca anumiti dinozauri au supravietuit impactului asteroidului, despre care se crede ca a izbit Pamantul in urma cu 65 de milioane de ani.
„Aceasta este o concluzie care a generat controverse si foarte multi paleontologi si-au exprimat scepticismul fata de aceastã teorie”, a declarat David Polly, unul dintre editorii jurnalului Palaeontologia Electronica.
Cercetatorii au afirmat pana acuma si multi imbratiseaza inca teoria ca peste 70% dintre speciile de animale care populau Pamantul inainte de caderea asteroidului in urma cu 65 de milioane de ani au disparut si considera ca impactul rocii cu solul a jucat un rol important in ceea ce priveste extinctia dinozaurilor. Nu trebuie insa uitata varianta cu o uriasa eruptie vulcanica, mai ales daca tinem cont si de alta teoria, aceea ca, initial, pe Terra a existat un singur continent, care mai apoi s-a faramitat in cele cunoscute azi datorita miscarii placilor tectonice, miscare existenta si in zilele noastre.
Oricum, este bine ca cercetatorii in domeniu cauta sa deschida tainele trecutului, cu toate ca prezentul ne ofera destule necunoscute si inconstante.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.