Carnea prajita si riscul de cancer pancreatic

Carnea prajita si riscul de cancer pancreatic

0 385

Consumul regulat de carne prajita in exces, aproape arsa, creste cu aproape 60% riscul de declansare a cancerului pancreatic, potrivit unui studiu american prezentat la conferinta anuala a American Association for Cancer Research, in Denver.
Kristin Anderson, cercetator la Universitatea din Minnesota, principalul autor al acestui studiu, a declarat ca „reducerea temperaturii pentru frigerea sau prajirea carnii, pentru a se evita arderea acesteia, ar putea fi o buna modalitate de a reduce riscul de aparitie a cancerului pancreatic”.
Substantele cancerigene se formeaza in timpul prepararii carnii (in special al celei rosii) la temperaturi foarte mari. In schimb, daca se alege o temperatura mai scazuta de preparare a carnii, substantele cancerigene nu se mai formeaza.
La studiu au participat 62.581 persoane, care aveau o stare buna a sanatatii la inceputul acestei cercetari si care au oferit specialistilor informatii despre obiceiurile lor alimentare.
In cei noua ani de monitorizare, specialistii au identificat 208 cazuri de cancer pancreatic.
Studiul a demonstrat ca voluntarii care preferau fripturile foarte bine prajite se confruntau cu un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, comparativ cu voluntarii care preferau sa consume carne mai putin arsa sau care nu consumau deloc acest aliment.
Medicii recomanda persoanelor care consuma carne fripta sau prajita sa micsoreze temperatura de preparare si sa inlature partile arse ale fripturilor.
Compusii care devin cancerigeni la temperaturi inalte pot fi partial eliminati prin incalzirea carnii in cuptorul cu microunde timp de cateva minute, pentru eliminarea lichidelor, inainte de prajire, au explicat autorii acestui studiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.