Vaccin contra cancerului de col uterin

Vaccin contra cancerului de col uterin

0 236

Cancerul de col uterin ucide 6 femei pe zi in Romania! Este cel mai mare numar de victime pe care cumplita boala il face in Europa. Din cauza aceleiasi maladii, o femeie moare in lume la fiecare doua minute. Ministerele Sanatatii si Educatiei din Romania au decis sa introduca in programul national oncologic si vaccinul anti HPV. Toate elevele cu varsta de 10-11 ani vor fi astfel vaccinate impotriva virusului responsabil de cele mai multe cazuri de cancer de col uterin.
Desi dozele pentru intreaga tara au costat 23 de milioane de euro, suma este de trei ori mai mica decat cea cheltuita anual in Romania pentru tratamentul cancerului de col uterin. In scoli vor avea loc campanii de informare si sedinte cu parintii in care acestora sa le fie explicata necesitatea protejarii fetitelor. Parintii pot sa-si manifeste dezacordul cu vaccinarea, dar trebuie sa declare in scris acest lucru.
La Brasov au sosit deja 1274 de doze, astfel incat campania de vaccinare va demara chiar de luni. 2540 de fetite vor fi vaccinate cu acordul parintilor.
Din pacate, vaccinul confer imunitate doar timp de cel mult 5 ani, iar reactiile adverse nu se prea cunosc. Au fost raportate aproape 9.800 de cazuri de reactii adverse inregistrate in urma vaccinului. 94% dintre ele nu sunt grave si constau in dureri sau lesinuri. Sase la suta dintre ele au fost insa clasificate ca serioase, incluzand coagularea sangelui, paralizie si chiar deces in 20 de cazuri.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.