A fost cutremur

A fost cutremur

0 362

Da, a fost sambata seara cutremur in Vrancea. Este curbura Carpatilor, pe dedesubt pe undeva sunt nu stiu ce placi tectonice care se ciocnesc din cand in cand, pe deasupra se sperie oamenii, dupa care iar ne vedem de treburile mai mult sau mai putin necesare.
Da, uneori Terra, prin natura inceputa inainte de a fi infiintat omul, se mai scutura de purici. Este o reactie normala pentru orice fiinta deranjata de intepaturi Iar natura este o fiinta complexa si superioara creatiei ei supreme, omul, care se vede obligata sa-l certe pe acesta uneori.
Scarpinarea de purici a fost de peste 5 grade pe scara Richter – specialistii, dupa cutremur, nu se hotaraserra inca – si circa patru pe scara Mercali. Deosebirea cifrelor reprezinta intensitatea si aria de raspandire.
Peste vreo doua – trei zile va exista o replica, probabil de mai mica intensitate. Iar noi trebuie sa fim multumiti ca avem parte de asemenea cutremure, pentru ca energia acumulata in scoartele de sub noi se degaja in portii mai dese, dar mai mici, ca un fel de prevenire, ca sa fim atenti la ce facem. Nu are rost sa ne agitam, ca ce ne este scris, in frunte ne este pus.
Putem insa, la caz de cutremur, sa nu ne panicam si sa trecem cat mai repede in zone mai ferite, ca de pilda sub usa, pe prag, si sa speram ca nu se darama imobilul. Sub usa structura de rezistenta este mai solida si, la o adica, parem mai feriti. Nu trebuie sa incercam fuga spre afara, caci casa scarilor este cea mai vulnerabila. iar daca ne aflam afara, este bine sa nu stam langa blocuri sau case, care pot da navala peste noi.
In acest context ar fi folositoare cat mai multe exercitii simuland cutremure. Nu din acelea in care autoritatile locale bifeaza cateva miscari dinainte programate, ci din acelea cu miscari de oameni ca la un caz real, cu pagube si victime. Este drept, ar semana cu un haos, dar un haos potential, care poate deveni real. In acest sens cel mai indicat ar fi, nu numai pe plan local, ci pe plan national, ca, in cadrul orelor de la scoala, ba chiar din anii prescolari, sa se imprime copiilor, adica viitorului existentei umane, nu numai obligatia prezervarii naturii, ci si a ceea ce trebuie sa intreprinda in caz e cutremur. Si, mai ales, pastrarea calmului intr-un asemenea caz. Panica distruge, calmul salveaza. In orice caz, nu exista cutremur mai mare decat nelinistea sufleteasca

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.