Batalie pentru apa sfintita

Batalie pentru apa sfintita

0 310

Ca in fiecare an si, in ultima vreme, la toate evenimentele religioase – moaste, sfinti, icoane diferite facatoare de minuni si alte asemenea – si anul acesta, cu ocazia zilei Izvorului Tamaduirii, 5.000 de credinciosi s-au calcat in picioare pentru o sticla cu agheasma, adica un pet de jumatate de litru, la Manastirea Ghighiu din Prahova, langa Ploiesti. „Sarmanele” babe, pe care esti tentat, la intersectii, sa le treci strada, dar si o serie de mosneguti sortiti sa motaie pe bancuta de langa masa de sah din parc, s-au luptat precum ostenii lui Mihai Viteazu sa insface un pet cu apa asa-zis sfanta, pusa la dispozitie de oamenii manastirii.
Credinciosi din toate colturile tarii au dat buluc la manastirea Ghighiu din apropierea hipodromului ploiestean ca sa ia jumatate de litru de iluzii lichide la pet. Ei au stat ore in sir sa se roage la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului si la moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, de parca acasa, in liniste, nu s-ar fi putut inchina si adresa lui Dumnezeu, daca sunt intr-adevar credinciosi in suflet, nu doar de parada.
La manastirea Ghighiu au fost pregatite10.000 de sticle cu agheasma. Cantitatea impresionanta s-a dovedit insa insuficienta, asa ca oamenii s-au calcat pur si simplu in picioare, formand gramezi ca la rugbi, ca sa fie siguri ca nu vor ramane fara apa sfintita.
se zice ca inghesuiala de la Ghighiu ar fi fost pricinuita de prezenta patriarhului Daniel la slujba. Si ce, aceasta ar asigura cateva fire de iarba in plus pe pajistile Raiului pentru cei prezenti?
Si la Braila, la Biserica Grceasca de pe strada Galatului, in apropiere de centru, precum si la o asezare monahala din Dobrogea – nu ma prea pricep in d’alde astea pentru ca nu-mi plac intermediarii in legatura mea cu Dumnezeu – s-au putut consemna cam aceleasi aspecte rusinoase pentru om, cleric sau laic. Oare nu este aceeasi apa care poate fi sfintita zilnic dupa tipic, si apoi fiecare sa-si ia cantitatea necesara, in tihna si fara circul care are tot mai des loc? Nu cred ca Dumnezeu agreaza aceste aspecte si banuiesc ca de pe acuma le pregateste celor implicati in batalii, popi sau asa-zisi credinciosi, un loc in trenul spre iad.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.