Profitul IAR Brasov este de 6 ori mai mic fata de anii...

Profitul IAR Brasov este de 6 ori mai mic fata de anii trecuti

0 254

Producatorul de elicoptere IAR Brasov (IARV) a raportat dupa primele noua luni un profit de 1,5 mil. lei (0,4 mil. euro), de circa sase ori mai mic decat castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 9,9 mil. lei. La noua luni, afacerile nete ale companiei au avansat cu 20%, de la un nivel de 112,5 mil. lei la 135,5 mil. lei (37,2 mil. euro).
IAR se afla de multa vreme intr-o situatie critica, dat fiind faptul ca a trecut si prin mai multe incercari de privatizare esuate.
Saptamana trecuta, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat respingerea ofertei depuse de Eurocopter pentru privatizarea IAR Ghimbav. Nimic rau in asta, ar spune multi. In general, nu conteaza. Insa, in cazul IAR Ghimbav, respingerea ofertei avansate de Eurocopter este o decizie importanta. Ba, chiar mai mult, privatizarea cu producatorul francez este vitala pentru IAR. Din doua motive, de importanta egala pentru fiecare. Eurocopter SAS Franta a fost singura companie care s-a aratat interesata de achizitionarea producatorului roman de elicoptere, pe de-o parte si, pe de alta parte, francezii sunt principalii furnizori de repere si echipamente pentru fabricarea elicopterelor Puma si Alouette, produse care sunt competitive pe piata mondiala si care, de altfel, au si cerere mare la export.
Daca in perioada ianuarie – septembrie 2007 veniturile totale ale companiei se situau la circa 159 mil. lei, in vreme ce cheltuielile totale se ridicau la 149 mil. lei, in perioada de raportare din 2008 veniturile au scazut cu aproape 40%, la 97 mil. lei, iar cheltuielile s-au depreciat cu 35%, pana la 96 mil. lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.